вторник, 26 януари 2010 г.

ГЕРБ срещу ГЕРБ за промените в медийния закон


Министерство на културата и депутати се загубиха в цифрите

Правителството и депутатите от управляващата партия се оказаха един срещу друг. И ако това е странно, то не чак толкова необичайно за българската действителност е, че повод за това станаха промените в медийния закон. Според предложените от кабинета промени в Закона за радиото и телевизията 25 на сто от годишната програма на частните и националната телевизии трябва да съдържат оригинални български произведения.

Точно това бе прието на първо четене в Народното събрание в края на миналата година и така бе спазен срокът, след който България бе заплашена от санкция от Европейската комисия заради нехармонизирани с общностното законодателство текстове в медийния закон.

Пред “Всеки ден” обаче председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова призна, че приемането на тези 25 процента противоречи именно на европейското законодателство, според което чисто националните текстове могат да присъстват единствено в контекста на европейските. Според нея грешката в правителствените предложения за промени в медийния закон е направена от Министерството на културата.

Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев отрече да има гаф на неговото ведомство. “Няма грешка в цифрата - тя е съобразена с европейските директиви. Оттам-нататък ние не участваме - всичко решават народните представители, а те са преценили да намалят този процент на 12″, коментира той пред “Всеки ден”.

Грешката е поправена, увери пред “Всеки ден” Фидосова. И така, утре парламентът ще обсъжда на второ четене промени в Закона за радиото и телевизията, според които не 25 процента чисто българска продукция, а минимум 12 процента от годишната програма на телевизиите трябва да бъде заета от европейски произведения, в т.ч. и български. Според евродирективата този процент е 10.

Трънлив се оказа пътят за намаляване на тези проценти. Факт е, че правителственото предложение за 25 процента български предавания в телевизиите бе подкрепено и защитено при първото четене на промените в медийния закон от представителите на “Коалиция за България”. Противно на тях представителите на Синята коалиция и на ГЕРБ бяха категорични, че тези 25 процента не трябва да се приемат. Което предизвиква депутатът от БСП Петър Курумбашев да възкликне: “Както казват в едно от тези телевизионни предавания – гледам и не вярвам на ушите си! Народните представители от БСП подкрепят законопроекта на Министерския съвет, както е внесен, а народните представители от ГЕРБ смятат, че трябва да бъде коригиран”.

На същото заседание на работната група по промените в медийния закон преди първото четене председателят на правната комисия Искра Фидосова призна, че предложенията на правителството на ГЕРБ са абсурдни и невъзможни. В работната група участват представители на Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на Комисията за регулиране на съобщенията, на Съвета за електронни медии, на БНТ, БНР, АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти, Асоциацията на филмовите продуценти, Асоциацията на ПР-агенциите и Българския дарителски форум. В стенограмата от заседанието са записани думите на Искра Фидосова: “Предложеното увеличение на тази квота от 25% за българските произведения, създадени от независими продуценти, смятам за изключително високо и драстично. Не съм против, а ние от парламентарната група на ГЕРБ не сме против да има увеличение, но сме против да има такова драстично увеличение. Ако трябва да има увеличение, то трябва да стане плавно във времето и да бъде съобразено с реалностите, с обществените нагласи и обществения интерес. Не смятам, че в момента има обществена нагласа и обществен интерес към такова драстично увеличение”, заявява Искра Фидосова пред депутатите.

Пред “Всеки ден” тя обясни, че “не може да се запише “Българска” продукция в промените в Закона за радиото и телевизията”. “Такива са изискванията на европейските директиви. Ние няма как да запишем “Български произведения”. Това е в противоречие с международните норми в ЕС”, подчерта председателят на правната комисия в Народното събрание. Тя отбеляза, че трябва да се приеме при второто четене на промените в медийния закон поправка на правителственото предложение, което да замени 25 процента български творби с 12 процента европейски програми в телевизиите. “Така не се нарушава някакво европейско правило и да има баланс между интересите на продуцентите и на операторите”, категорична бе Фидосова и така отговори на въпроса дали не са надделели лобистки интереси за поправката.

Според Искра Фидосова 25-те процента чисто българска продукция в телевизионните канали е предложение, което “изведнъж се появи в законопроекта”. На нашия въпрос кой го е допуснал, след като то е в противоречие и с европейското законодателство, Фидосова отговори така: “В Министерство на културата някой е сбъркал и не е огледано, след това като седнахме да го коментираме, се видя абсурдността на този текст. Няма лошо, когато се сбърка и нещо създава сериозен спор и дебат, то да бъде коригирано. Нали затова е този срок между първо и второ четене. Вече нямаме спор, всички се съгласиха с това”.

Не така мисли обаче депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той отбеляза пред “Всеки ден”, че най-вероятно лобито на собствениците на телевизии е надделяло за предлаганата промяна от 25 на 12 процента европейска продукция в телевизиите. “Предложението на правителството за това да има българска продукция е добро и във всяко законодателство на конкретна държава има такива проценти, които извън гарантирането на европейския процент продукция се гарантира определен национален процент. И смисълът на това е, че все пак имаш своя собствена продукция и част от парите остават в България. И освен това се прави оригинална българска продукция, която все пак дава лицето на телевизиите, които излъчват в България. Така че това го има и в Чехия, има го и в Унгария, има го и във Франция. И това беше и първоначалното намерение на Министерски съвет, когато внесе този законопроект. Явно обаче после други лобита са преговаряли с колегите от ГЕРБ и те внесоха коренно противоположни предложения между първо и второ четене”, посочи Курумбашев.

Председателката на медийната комисия Даниела Петрова от ГЕРБ заяви, че “не са ощетени българските продуценти. За тях дори отпада ограничение за броя на продукциите от едно търговско предприятие”. Според Даниела Петрова предлаганите 12 процента са много по-високи от изискванията на европейската директива за минимум 10 процента продукция от ЕС. На нашия въпрос “Защо” тя обясни, че в това число не се включват повторенията, с които процентът се увеличавал до 24 и в него може да бъдат включени само български творби.

Яна Иванова, главен юристконсулт на PRO.BG каза пред “Всеки ден”, че истинският проблем на обсъжданата промяна в медийния закон е “изкуственият начин, по който си опитват да ни наложат тази квота”. “Ние работим добре с външните продуценти и това ще продължи, но си мислим, че изкуственото държавно регулиране на подобни въпроси помага на някой. Затова и нашата категорична позиция бе, че тези 25% процента са недопустими, защото това означава намеса на програмната политика на една медия”. Програмният директор на бТВ Апостол Пенчев пък бе категоричен пред “Всеки ден”: “Ние я изпълняваме и преизпълняваме квотата от 12 %, но въпросът е в това, че никой няма право да налага подобни квоти на частни телевизии - това е недопустимо”.

Така или иначе, управляващите започват работа с чисто нов закон за радиото и телевизията. Това потвърди пред “Всеки ден” и Искра Фидосова. “Разбрахме се и с опозицията, че сега трябва да направим най-необходимите промени, които се изискват от европейските директиви. А всичко друго да оставим в новия закон за радиото и телевизията. Защото първо трябва да имаме рамка – какво ще променяме, как ще променяме, защо, от каква позиция, до къде ще стигнем”, каза Фидосова и изрази надежда, че новият закон ще е готов до края на годината.
биг.бг

0 коментара:

Публикуване на коментар

Тагове

1 април 100 долара 2009 2010 2012 аватар авиация автомобил агнешко адидас адреналинка актуално алигатор алкохолик америка амстердам анимация архикектура бабичка балансиране баня бебета безплатно биг брадър биг брадър 5 биг брадър 5 на живо биг брадър фемили биг брадър фемили на живо бизнес бира благотворителност боби турбото бойко борисов брус каньон бутилки българия българската коледа В правилния момент на правилното място валя балканска ванга Великден велико търново видео видео игри визитки вируси войници герои гинес гмо гмуркане горещо господари на ефира готварство грешки грозни гуми гъмзата гърди два пръста детски играчки деца джаджи джоли Джоузеф Мерик диети дизайн динозаври долари дом дървото на парите дядка дядо коледа евровизия европа езеро езеро луиза еко експеримент ел чупакабра емоции еротика еротичен ЕС жени живот животни за дома забавно загадка звезди здраве земя зима злато знаци играчки за възрастни извратено извънземни изкуство изобретателност изрод илюзии интересно интернет инцидент история италия как календар кална канада карикатури картини картинки кат китайци класация клюки козунак колажи колело коли колумбия компютри корупция коса космос костенурка крави крадец крадци краси радков красиво красота края на света креативни визитки креативност криза круши кулинария култура кучешка колибка къща лада лечков лога луди техники лъжи любов любопитно магазини магаре мадами майки майкъл джексън манекени маратон марихуана марс мацки мебели медицина мечо пух мечти мис америка мистерия митове мляко мобилен телефон мода модел модерно мои мнение монети москвич музика мустаци Мъжът с най-големи гърди най - опасните секс пози най грозния човек най скъпото сирене най-грозните хора направи си сам наркотици наука неизлъчвано необяснимо ниагарски водопади никулден нло нова година новини ново нострадамус ню йорк обир оптични илюзии оръжия памела андерсън папата пари пародия пароли песен пияници плейбой пловдив побой подарък покер полезно политика полицаи полиция порно портрети постери почивка правилната професия прага ПРАЗНИК престъпления престъпност природа приятелство пролет проститутки протест професионални photoshop колажи пушене първоаприлска лъжа пътища развлечение размисли и страсти на един блогър реклама реклама.джеки чан рекорди репортаж рецепта рисунки родина родители ром Русия св.валентин сватба свежо световни новини свещеник свят сезони секс секс играчки секс кукли секс музей секс пози секс факти секси семейство сенегал сергей сериал скандално склуптури слави трифонов случки сметка смешно смях смях до скъсване снимка снимки софия спорт статистика статия стоичков странно стриптийз стъклен дом сувенир судоку съвети сън сърца танци тато татуировки тв предавания театър телевизия телевизори телефони температура тест технологии тибет тила текила тоалетни ток торти трабант фест трагедия транспорт трик тунинг туризъм турция убийство уиски уитни хюстън училище факти фалшификати фантазия фейсбук филми филмче фитнес фонтан фото фотографии фотошоп футбол хаити хирург хит хитлер хора хора с увреждания храни храни и напитки хърватска царя цветя целувка циганин цигара цигари цици цска часовник чат червило човекът слон шаолин шишо шоуто на слави щастие щрауси яки яна big brother family big brother family live big brother family online facebook games google Google Street View iphone LCD madzonebg smqh Soshy Timbaland twitter

Споделяй

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More