четвъртък, 31 декември 2009 г.

Какво мразят мъжете


Освен класическите недоразумения, мъжете и жените често пъти са на двата противоположни полюса, когато става въпрос за стил и мода. Предлагаме ви информация за четирите модни гряха при жените, които мъжете не прощават.

Според допитване, проведено в Германия, често пъти жените смятат за секси и стилни дрехи и аксесоари, които мъжете с най-голяма радост биха изхвърлили в кофата за боклук. Например дънките, изрядно прибрани в ботушите. Тази практична за зимата модна комбинация е според анкетираните мъже просто ужасна.

Дънките обикновено изглеждат неугледно намачкани, а освен това, според мъжете, с ботуши жената изглежда много по-едра, отколкото всъщност е. Това обаче не означава, че мъжете са принципно против ботуша. При комбинацията на къса пола с ботуши те нямат възражения.

Не на лепкавата целувка

Блестящите устни изглеждат прекрасно на снимка - в реалния свят обаче те отблъскват представителите на т. нар. силен пол. Увлечен в разговор с привлекателна жена, мъжът често си представя как би я целунал, а лип глосът само обърква тази представа, защото във въображението се оформя една "лепкава целувка". Срещу обикновения балсам за устни мъжете нямат нищо против.

Харесва им също гледката на крехко женско тяло в клин и с високи токчета. Когато обаче и по-едрите жени навлекат клина, картинката може да стане доста смешна. Клинът очертава всички проблемни зони, а това не убягва на зоркото мъжко око.

“Моя страна” на Емил Димитров е любимата песен на българите



Слушателите на БГ радио избраха Великите 1000
1. Моя страна - Емил Димитров
2. Клетва – Кирил Маричков
3. Една българска роза – Паша Христова
4. Ако си дал – Емил Димитров
5. Светът е за двама – Орлин Горанов


6. Да те жадувам – Сигнал
7. Адаптация – Васил Найденов
8. Детелини – Лили Иванова
9. Среща – Щурците
10. Осъдени души – Лили Иванова

Така слушателите на БГ радио подредиха първите десет от най-добрите български песни. Днес в 12 часа на обяд стартира излъчването на най-мащабната класация за родна музика правена някога – Великите 1000. За по-малко от месец на сайта на БГ радио гласуваха 17 134 души от стотици български градове – Айтос, София, Петрич, Шумен, Твърдица, Враца, Елхово, Бургас, Варна, Котел, Пловдив, Благоевград, Ловеч и още много. В преброяването своя вот и личен принос дадоха и почитатели на качествената българска музика и слушатели на БГ радио онлайн и от чужбина – Дортмунд (Германия), Ню Йорк, Мичиган, Портланд и Бостън (САЩ), Москва (Русия), Виена (Австрия), Лондон, Манчестър и Лутън (Англия), Пафос (Кипър), дори – Кейптаун (Южна Африка).

Осъдиха ром за побой над цивилно ченге


Осъдиха ром на пробация от 1 г. и 9 мес. и на глоба от 3000 лв. за това, че е нанесъл побой на полицай. Видинчанинът А. С. (31 г.) ще трябва да положи и 210 часа безвъзмезден труд.

Побоят станал минути след полунощ на 17 януари т. г. в дискотека “Мастер клуб” във Видин. Цивилният катаджия П. З. (26 г.) бил там в извънработно време с приятели. По едно време в заведението нахлула група роми с празни бутилки в ръцете. Без повод единият от тях - осъденият А. С., се отправил към ченгето с предизвикателния въпрос: “Има ли някаква проблеми?!”, на което младият полицай отвърнал: “Няма проблеми.”

Отговорът изглежда не се харесал на рома, който след минути отново се приближил до П. З. и стоварил изненадващо юмрук в тила му. От удара мъжът паднал на пода, а А. С. се нахвърлил върху него, като удрял с юмруци в лицето. От жестоките удари цивилният полицай се оказал с два избити зъба. След малко биячът бил прибран в полицията.

По време на инцидента полицаят не бил на работа, подчертават районните магистрати. Присъдата им, потвърдена от Видинския окръжен съд, е окончателна и не подлежи на обжалване.

На първото дело пред районния съд А. С. се е признал за виновен за причиняване на средна телесна повреда. Процесът е гледан по съкратената процедура, поради което е наложено и по-леко наказание според НК. В решението на съда е записано, че са взети предвид и смекчаващи вината обстоятелства - подсъдимият е с чисто съдебно минало и съжалява за извършеното.

Обжалвайки пред окръжния съд осъденият е поискал срокът на пробацията да бъде намален на 6 месеца, безвъзмездният труд - на 100 часа, а размерът на гражданския иск - на 1500 лв. Въпреки внесения иск нито А. С., нито защитата му са се явили пред съда. В окончателното си решение окръжните магистрати отхвърлили претенциите на защитата и потвърдили присъдата.
trud.bg

Спипаха катаджия с подкуп 2 бутилки уиски


Катаджия от Търговище бил спипан с подкуп от две бутилки уиски. Димитър К. (41 г.) бил разобличен след жалба от изнудван от него нарушител.

Младият мъж се оплакал в районното управление, че вместо да му напише акт за нарушение, пътният полицай си поискал шотландско уиски. След това няколко пъти напомнил, че “трябва да му достави дължимия подарък до Нова година”.

Изнудваният купил алкохола за 21 лв. бутилката и го предал на полицаите, за да го опишат. Около 16 ч във вторник потърсил младшия автоконтрольор, който бил на работа, и му дал пиенето. Две минути по-късно ченгето било закопчано от колегите си от МВР на главния път София - Варна. Подкупът бил иззет от колата му.

Още същата вечер хванатият с рушвет бил пуснат под гаранция от 500 лв. На следващия ден той е бил отстранен от работа до приключване на следствието.
trud.bg

сряда, 30 декември 2009 г.

Топ 10. От светските особи - кой изпъкна и кой се срина


Светските особи отдавна са разбрали, че не си нито личен, нито различен, ако те няма на страница “Лица” във вестник “Труд”. И цяла година се надпреварваха да ни създават работа. Сякаш някои нарочно превърнаха живота си в сапунен сериал, а други - в съблекалня.

Но все пак най-споменавани си остават шоумените. Защото, щом всяка вечер ги гледаме по телевизията, много ни се ще да им надникнем и в паничката, и под юргана.

Благодарим, че ни допуснаха. А ако не им се щеше много-много, ние ги издебвахме в гръб!

1. Слави Трифонов

Номер 1 не само сред ергените, ами и сред най-обсъжданите, е Слави Трифонов. Шоуменът разлюля България с лятното си турне, но явно цунамито от аплодисменти му дойде в повечко, та счупи крак в банята на хотелската си стая в Стара Загора. В замяна на това го титулуваха “повелител на стихиите” в Русе. Дъждът устискал да не завали цели 3 часа, та да не се провали концертът, но при рефрена “И когато завали, моя си, моя...” руква. Само дето в личния му живот е пълна засуха. Въпреки че бе изловен на кадро с неизвестна брюнетка, а известна блондинка напомпа имиджа си покрай него.

2. Иван и Андрей

Ееех, 2009-а година е ярък пример как едни ведри веселяци, които се забавляват на екрана, се превръщат в медийни хищници. В най-добрия смисъл! Иван и Андрей окупираха ефира и как успяват да са интересни, само те си знаят. Показаха каката на бат' Бойко и разкриха, че го побийвала навремето, завъртяха “ВИП денс”, “Шоуто на Иван и Андрей” и “Станция Нова”. Че по-русата половина от дуета успя да се ожени, а другата иска, но няма време.

3. Димитър Бербатов

Ненапразно Аня Пенчева каза, че месечната заплата на Бербатов от 405 760 евро звучи възбуждащо. През изминалата година най-скъпо продаденият ни футболист направо предизвика цунами от оргазми из българските и британските медии. И то не само с влажните си сини очи и спорадично вкарваните голове. Бербо спечели всички класации - от Мъж на годината до Модна икона. Отби атаките на милиони почитателки и стана татко на бебето Деа. Преживя дори заплаха за отвличането й, засега ограничена само върху страниците на вестниците и интернет. Какво ли го чака догодина?

4. Маргарита Бербатова


Маргарита Бербатова е известна почти колкото прочутия си син. А благодарение на “Труд” някои части от тялото й на юг от кръста, декорирани с татуировка, са още по-популярни. Светската лъвица подбира внимателно изявите си и подкрепя благотворителни каузи. Междувременно старшата сестра от благоевградската болница стана баба. Е, плъзнаха сплетни, че очаквала бебчето да носи нейното име, но разочарованието бързо потъна в памперсите.

5. Лили Иванова

“Панаири, панаири...” През изтеклата година Лили Иванова превърна популярния си рефрен в битие. Първо стана полковник (като на три пъти сбърка името на тогавашния военен министър Николай Цонев, докато си получаваше пагоните), после получи адмиралска фуражка. Но най-върховната декорация на кариерата й бе концертът в парижката зала “Олимпия”. Поппримата си призна и кръгъл юбилей. А за десерт се самокоронова като царица на скандала. Коя жива певица се радва на три биографични книги накуп и не е съгласна с две от тях?! За сблъсъците с данъчните да не говорим...

6. Софи Маринова

Хубава работа, ама софимариновска е новият прочит на “онази” етническа поговорка. Гласовитата етрополчанка придоби прякора “булката-беглец”. И нейната не е лесна: залюби се с Дачо, сина на бащата на детето си, три пъти тръгва и се връща от венчило, пък най-накрая изгони доста по-младия си любовник. Или той я напусна. По този въпрос версиите са много, а истината се мержелее.

Междувременно свърши доста добри дела в разяснителната кампания срещу трафика на хора на Маги Вълчанова, но превърна любимата си дума “живучкане” в класика.

7. Андреа

Ако имаше класация за добре съблечена певица, Андреа щеше да я оглави безапелационно. Впрочем, някой от вас да е в състояние да запее някой от “световните й хитове”? Тцъ? Ама покрай грижливо тунингованото й тяло тайни няма! Показвала го е на всички и навсякъде.

Лошо няма - това е един от пътищата да попаднеш в медиите, дори на страница “Лица”. Но да превърне личния си живот в елементарен пиар е тясна специалност на напористата блондинка. Ако това й осигурява повече участия - супер! Защото очите на публиката се лъжат лесно, ама ушите - не.

8. Надежда Михайлова

Хубавото Наде пак си е хубаво и известно, но по различен от политиката начин. Зеленооката бивша министърка сколаса да се разведе, да блесне на официалния рожден ден на британската кралица Елизабет II, да стане единственият евродепутат от синята коалиция и да се ожени за любимия си Светлин Нейнски. Само баба не е успяла да стане, но може би дъщерите й работят по въпроса. Надежда Михайлова обаче не им се дава.

9. Николета Лозанова

Най-напористата старлетка с неизтребимо самочувствие - Николета Лозанова, действа на принципа “ако няма новина, я измисли, но повод дай”. След бравурно преместване от леглото на вратаря Ники Михайлов към постелята на бизнесмена Георги Стоилов-Главата, тя превръщаше в новина всяка своя екскурзия до Италия, че дори и имената на кучетата си. Кръстени Шанел и Фенди, разбира се. Малко се поразмина с истината за участие в клип на Ейкън. Щото уж й пратил червени рози, припадайки по неземната й красота, пък после я изрязал... Ама простено да й е.

10. Сашка Васева

Фолкдинозавърката Сашка Васева бе позадрямала откъм медийни изяви, но участието й във “ВИП денс” направи изкуствено дишане на посърналата й кариера. И като се развихри оная ми ти Дупнишка Мадона... Започна да дава мнения по всички въпроси. И то така пиперливо и цветно, че взеха да й слушат не само песните, ами и думите. А простодушната й откровеност я превърна в глашатай на ощипаните от данъчните служби и икона на ретрофолка. Всички Сашкини вопли за домашно насилие от страна на мъжа й Христо минаха в историята. Васева вече е предана стопанка и майка.
trud.bg

Тест - подаръците


Коледа, Нова година... Това е времето на подаръците. Всеки обича да получава подаръци, но виж, не всеки обича толкова много да избира подаръци за близки и приятели.

Някои имат голямо сърце и тънка кесия. Други цял живот се държат така, сякаш Рицарят скъперник е бил един от най-любимите им прапрадядовци. С настъпването на празници обаче едва ли някому се е удавало да избегне купуването на подаръци.

Умеете ли да съчетавате умерената (или неумерената) си пестеливост и неизбежното изпълнение на споменатия празничен ангажимент?

За да разберете това, прочетете въпросите от теста, разработен от английски психолози (начинът за сумиране на точките се съдържа в раздела “Ключ към теста”), и помислете: често, понякога или никога (не) ви се е налагало:

1. Да правите подарък собственоръчно, за да избегнете необходимостта от обикаляне на магазините.

2.Да купите подарък предварително, възползвайки се от разпродажби с голямо намаление.

3. Да увивате евтин подарък в скъпа хартия.

4. Да изпратите нежно писмо вместо подарък.

5. Безследно да изчезнете по време на празници.

6. Да купувате не много скъпи, но оригинални неща (например евтин сувенир от екзотична страна).

7. Да съставяте обширен списък с магазини и разпродажби, битаци, даже ако този план изисква значителни усилия.

8. Да преливате обикновено вино в красива бутилка.

9. Да скривате отсъствието на подарък зад пищни поздравления и скромен букет.

10.Да съхранявате простодушен вид, пристигайки на гости без подарък.

11. Да подарявате евтини, но щателно избрани и полезни подаръци.

12. Предварително да правите списък с подаръци и да определяте сумата, която имате намерение да похарчите.

13.Да подарявате неща, подарени на вас по-рано и запазени за такъв случай.

14. Да подарите лотариен билет, опакован в купища позлатена хартия.

15. Да заболеете в навечерието на празника и да изпратите картички с извинения.

Ключ към теста

Въпроси 1, 6, 11:запишете три И за отговор “често”, едно И за отговор “понякога” и нищо за отговор “никога”.

Въпроси 2, 7, 12:запишете три О за отговор “често”, едно О за отговор “понякога” и нищо за отговор “никога”.

Въпроси 3, 8, 13:запишете три П за отговор “често”, едно П за отговор “понякога” и нищо за отговор “никога”.

Въпроси 4, 9, 14: запишете три С за отговор “често”, едно С за отговор “понякога” и нищо за отговор “никога”.

Въпроси 5, 10, 15: запишете три Н за отговор “често”, едно Н за отговор “понякога” и нищо за отговор “никога”.

Отначало определете общия брой за всички категории (И, О, П, С и Н). Ако имате от 0 до 15 т., то свидливостта е последното нещо, в което биха могли да ви упрекнат. Колкото повече точки набирате от този праг нагоре (средното ниво е 45 т., а максималното - 75 т.), толкова повече околните имат основание да ви смятат за скъперник. Сега изчислете в коя от категориите сте събрали максимално количество точки.

Максимум И:вие сте изобретателно-икономичен.

Може би сте малко свидлив, но използвате толкова много фантазия, за да скриете това, че само най-проницателните биха могли да разкрият вашия секрет. Девизът ви е: Подаръкът може да е евтин, но трябва да бъде оригинален. Вие сте просто суперспециалист по изобретяването на всякакви трикове.

Максимум О: организирано-икономичен.

Отнасяте се много пестеливо към съдържанието на своето портмоне, но компенсирате невъзможността да харчите крупни суми с голямо количество енергия, изразходвана за самия процес на купуване на подарък. Вашето кредо: щателно изучаване на пазара, търсене адреси на евтини магазини, покупки, направени по-рано, по време на разпродажби. Вие сте готов да извървите пеша големи разстояния, но да напазарувате по предварително набелязан план.

Максимум П:икономична хитруша.

Обожавате да хвърляте прах в очите, украсявайки евтини подаръци с хартии с ярки цветове и зашивайки престижни етикети на евтини дрехи. Вие криете подарените ви неща, за да можете при случай да ги използвате като подарък от ваше име. Нали най-важното е да се направи впечатление.

Максимум С: икономична сърдечност.

Вие не можете да си позволите шикозни и скъпи подаръци. Затова пък като никой друг умеете да изразявате чувствата си във вид на многочислени комплименти и поздравления. Всичко това вие раздавате в такива количества, че на никого и през ум не му минава да се запита защо сте дошли без подарък.

Максимум Н:истинска скръндза.

Едни използват хитрости, други се разливат в нежни чувства, трети икономисват в резултат на щателно разработен план. Вие просто сте неспособни да преодолеете природната си свидливост. Затова, когато наближи празник, се превръщате в мрачна мечка или в безследно изчезнал призрак. Разбира се, не можете да бъдете упрекнати в неискреност, но все пак се постарайте да разберете, че да подаряваш е също толкова приятно, колкото и да получаваш подаръци.
trud.bg

Откога се чества Нова година?


Първият ден от новата година е най-древният и универсален религиозен празник. Най-интересното е, че той датира от епохата, когато все още не е съществувал годишен календар. Времето между сеитбите и жътвите представлявало една година или един цикъл. Най-древният известен новогодишен празник е бил отбелязан във Вавилон. Той бил честван в края на март и продължавал единадесет дни.



Вавилонските чествания били откривани от свещеник, който ставал два часа преди зазоряване и се потапял в свещените води на Ефрат. След това възхвалявал бог Мардук и изоравал няколко бразди, за да има богата жътва през новия цикъл. Приготвяло се щедро угощение, предлагали се вина и други напитки. На шестия ден маскирани актьори изнасяли представление в чест на богинята на плодородието. Следвало пищно шествие с музиканти, танци и костюми, което започвало в храма и завършвало накрай града, в специална постройка, известна като Къщата на новата година.

Пренасянето на новогодишните празници от началото на пролетта в средата на зимата е дълга история, продължила две хилядолетия. Както от астрономическа, така и от земеделска гледна точка януари е най-неподходящото време за символичното начало на нов селскостопански цикъл или Нова година.


По древния си календар римляните смятали 25 март – началото на пролетта, за първи ден на годината. За да удължат управлението си, императорите и висшите служители увеличили наведнъж дните на месеците и годините. През 153 година преди Христа календарните дни се разминавали толкова много с астрономическите ориентири, че Римският сенат решил да обяви 1 януари за първи ден на годината. Наложила се нова промяна на датите и за да започне отново календарът, на 1 януари 46 година пр. н.е. Юлий Цезар трябвало да направи годината 445 дни.

След приемането на християнството от Рим през ІV век императорите продължили да честват новата година. Зараждащата се църква обаче махнала всички езически обичаи и осъдила честванията като скандални. През средновековието църквата отрекла древните езически новогодишни празници. Празнуването на 1 януари е възстановено едва от 400 години.


От древни времена новогодишната нощ е най-бурната нощ в годината. Според някогашните земеделци в Европа духовете, които унищожавали реколтата, можели да бъдат прогонени в нощта преди Нова година с рогове и барабани. В Китай силите на светлината побеждавали всяка година мрака, когато в тази вълшебна нощ хората се събирали, за да удрят чинели и да пускат ракети. В Северна Америка честването на новогодишната нощ било въведено от холандците в тяхната колония Нов Амстердам през 17-и век, макар че местните индианци да са им дали шумен пример в това отношение.

Много преди идването на европейските заселници индианците Ирокези празнували през нощта преди Нова година, като я свързвали със събирането на царевичната реколта. Северноамериканските заселници възприели шумните новогодишни празници. През новогодишната нощ на 1773 г. пиршествата в Ню Йорк били толкова шумни, че два месеца по-късно властите забранили ракетите, бомбичките и огнестрелното оръжие като начин за отбелязване на предстоящото начало на новата година.
big.bg

9 неща научихме за човека през 2009


За човешкия вид, който се изследва от хиляди години, се очаква, че всичко е известно. Науката обаче непрекъснато прави нови открития за човешкото тяло, психика и култура. Ето и девет от най-интересните неща, които научихме за човека през 2009 г.,
подбрани от "Лайв сайънс", цитиран от БТА.

1. Възрастните имат бебешка мазнина.


Учените мислеха, че кафявата мазнина, с която се раждат бебетата, изчезва, когато пораснат. Изследване, публикувано тази година, показа, че някои възрастни имат запаси от бебешка мазнина. Това е т.нар. добра мазнина, която гори калории. Всъщност слабите хора имат повече кафява мазнина.

2. Бактериите по кожата.
Учените научиха много за многобройните бактерии, които живеят в човешкото тяло и по него с проекта "Човешкия микробиом". Новите резултати тази година показаха, че различните места по кожата се населяват от различни популации бактерии. Някои участъци са по-богати. Най-много видове бактерии - 44, са открити по долната част на ръката.

3. Хората, които спят до късно, са по-бодри. Ранобудните хора са активни от по-рано, но това си има цена. Те не могат да се съсредоточават толкова дълго, колкото тези, които спят до пладне. Учени изследваха колко внимателни са "чучулиги" и "сови" 1,5 часа и и 10,5 часа след събуждането. Резултатите са еднакви за двете групи след час и половина, но поспаливите се оказаха много по-съсредоточени след 10 часа.

4. Дясното ухо е по-благосклонно.
Ако искате от някого услуга, по-добре говорете откъм дясното му ухо. Изследване установи, че хората са по-благосклонни, когато чуят молба с дясното си ухо. Причината вероятно е, че информацията, която идва през дясното ухо, отива в лявото полукълбо на мозъка, която обработва вербалната информация.

5. Много дини под една мишница се носят по-бавно.
Ако човек непрекъснато се занимава с няколко неща, би трябвало да е усвоил умението да раздвоява вниманието си. Учени обаче установиха тази година, че хората, които изпълняват няколко задачи, се справят по-зле и по-бавно от тези, които вършат всичко едно по едно. Това е нов довод в полза на забраната да се говори по телефон по време на шофиране.

6. Бебетата плачат на майчин език.
Дори бебетата да са само на няколко дена, плачът им наподобява мелодията на родния им език.

7. Повечето деца имат недостиг на вит. Д.
Национално изследване в САЩ установи, че около 70 процента от децата имат недостатъчно ниво вит. Д. Причината е неправилното хранене и липсата на слънчева светлина. Недостигът на вит. Д може да причини заболявания на костите и на сърцето.

8. Съжителството преди брака може да доведе до развод.
Хората, които живеят заедно преди да сключат брак, по-често признават, че семейният им живот е незадоволителен и по-често се разделят от останалите.

9. Защо хората прохождат толкова късно. Някои животни започват да ходят само часове след като се родят. На хората им е необходима цяла година. Причината е, че бозайниците прохождат на еднакъв етап от мозъчното си развитие.
big.bg

Добричлии ще се почерпят с 60-метрова баница


60-метрова баница, тежаща 400 килограма, ще бъде раздадена на добричлии по повод настъпващата Нова година. Тя ще бъде поднесена на площад "Демокрация" пред фонтана.

Традицията да се приготвя огромна баница в навечерието на 31 декември се спазва от няколко години. Сега тя се приготвя от фирма "Савимекс". 12 майстори баничари, под ръководството на главен технолог Снежана Иванова, се трудят над нея около шест часа през нощта, след което - тази сутрин, тя се изпича, за да зарадва топла малки и големи.

В новогодишната добричка баница са забъркани 225 кг брашно, 460 яйца, 40 кг маргарин, 35 л слънчогледово масло, 65 кг сирене и 6 кг сол.

Пирати отвлякоха петима българи


Петима наши моряци ще посрещнат Нова година в плен, след като корабът им бе отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив в понеделник следобед.

Ивайло Русев, Стефан Атанасов, Николай Колев, Емил Дянков и Светозар Тенев са в състава на 26-членния екипаж на плаващия под британски флаг танкер “Сейнт Джеймс парк”.

Пиратите не изстреляли и един куршум при превземането на кораба. Сега го карат към своя база.

5-има български моряци срещат Нова година в пиратски плен

МОГАДИШУ - Петима български моряци ще посрещнат Нова година в плен, след като бяха отвлечени от сомалийски пирати в Аденския залив в понеделник следобед.

От външното ни министерство отказаха да посочат имената им, но “Труд” научи, че това са Ивайло Русев, Стефан Атанасов, Николай Колев, Емил Дянков и Светозар Тенев. Те са в състава на 26-членния екипаж на плаващия под британски флаг танкер “Сейнт Джеймс парк”. Българите са на възраст между 34 и 46 години. Четирима от тях са варненци, а един - от Русе.
Без нито един изстрел

Групата, отвлякла кораба на път от Испания за Тайланд, е същата, която в края на октомври взе за заложници в Индийския океан британската двойка Пол и Рейчъл Чандлър, тръгнала с яхта на околосветско пътешествие, посочва в. “Таймс”. Техният главатар Мохамед Шакир заявил по телефона: “Превзехме мирно кораба, без нито един изстрел.”

Това е вторият случай през тази година, когато наши моряци бяха отвлечени от сомалийски пирати. На 6 април в Аденския залив бе похитен корабът “Маласпина Касъл”, в чийто екипаж българите бяха 16, включително капитанът. Те бяха освободени на 9 май след плащане на откуп от близо 2 млн. долара.

Говорителят на МВнР Драговест Горанов разясни, че похитителите на “Сейнт Джеймс парк” са оставили включена радарната система на кораба. Това означава, че спътниковата система следи движението на плавателния съд. Вчера той плаваше към пиратска база на сомалийския бряг. Шефът на бандата похитители каза пред в. “Таймс”, че чака кораба в Гаракад.

Кризисен щаб

Първият ни дипломат Румяна Желева следи лично случая, а във външно министерство е сформиран кризисен щаб, съобщи Драговест Горанов. Българската страна е в постоянна връзка с Международната морска организация, допълни той.

В понеделник вечерта у нас пръв за отвличането е информиран министърът на отбраната Николай Младенов, тъй като сигналът е постъпил по линия на НАТО в спасителния център в Пирея, Гърция, научи “Труд”. Младенов информирал зам. външния министър Марин Райков, по чиито указания веднага бил задействан кризисният щаб в МВнР. Дадени са инструкции на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков, който влиза във връзка с оперативния център на “Аталанта”. Под това име от декември 2008 г. е задействана операция на Европа и САЩ, които действат срещу пиратите в Аденския залив. Кризисният щаб във Външно е в непрекъсната връзка с британците, които ще са водещата страна в преговорите, тъй като корабът плава под техен флаг.

Очакваме да се договори общ подход, коментира Райков.

Сигнал за бедствие

В 16,20 ч българско време плавателният съд е подал сигнал за бедствие. В 19,10 ч похитителите съобщили за отвличането на танкера на английски военен кораб, патрулиращ в Аденския залив. Това разказа вчера кап. Продан Раданов, генерален директор на варненския клон на “Зодиак меритайм ейджънсис” - компанията оператор на отвлечения “Сейнт Джеймс парк” със седалище в Лондон. Тя е наела българските моряци. Те се качили на кораба в периода октомври - декември 2009 г. Единият е старши помощник капитан. Той работи за “Зодиак” от 1995 г., когато почва като трети помощник капитан. “Професионалист е, но никой няма опит в подобна ситуация”, призна кап. Раданов. Останалите българи са от изпълнителския състав - двама са фитери, един е бластьор. Нашенец е и готвачът на пленения танкер. Семействата на всички са били уведомени вчера. Танкерът “Сейнт Джеймс парк” е собственост на английската компания “Филбокс партнършип”. Построен е през 1993 г. По време на отвличането е бил натоварен с 13 175 тона етилов дихлорид. Това е много ценно химическо вещество и според експерти вероятно ще бъде поискан голям откуп. Информация за искания на пиратите към 17 ч вчера нямаше. Според запознати силови действия срещу пиратите няма да се предприемат - поне на този етап.

Освен българи в екипажа е имало още шестима индийци, трима руснаци, трима турци, трима филипинци, двама румънци, двама украинци, поляк и грузинец. Капитанът е руснак.

Препатили нашенци от “Маласпина касъл”, изкарали 33 дни в плен: Най-тежко е в началото

“Много неприятна история, но най-тежкият момент - превземането на кораба, вече е минал. Тогава пиратите гърмят, но не за да убиват, а за да стресират и подчинят екипажа. Нека близките на колегите са спокойни - сомалийците са добре организирани и целта им е да вземат откуп, не да малтретират моряците. Сигурно вече техен представител се е свързал с корабособственика. Това сподели по телефона Петко Пенев, който през април т. г. заедно с 15 свои колеги от кораба “Маласпина касъл” бе в плен на сомалийските пирати цели 33 дни.

“Като чух за похищението на танкера, се депресирах, защото всичко преживяно се върна като на филмова лента”, добави Пенев. В момента 56-годишният мъж живее в селце близо до Тервел и ще посрещне празниците у дома.

Далеч от близките си обаче ще е капитанът на “Маласпина касъл” Дарин Матеев. Наскоро той отново потеглил на рейс, разбра “Труд”. Най-зле пленът се отрази на боцмана Красимир Кънчев, който получи посттравматичен шок и лежа 20 дни в психиатрия.

“Маласпина касъл”, плаващ под панамски флаг в Индийския океан, бе отвлечен на 6 април във водите на Аденския залив. Под командването на кап. Матей Матеев на борда му се намираха 16 наши моряци и други 8 от Русия, Украйна и Филипините. След драматични едномесечни преговори между похитителите и италианската компания оператор на коритото “Би Нави” на 9 май корабът бе освободен. Не бе обявена точната сума на откупа, платен за “Маласпина касъл”. Първоначално похитителите поискали 6 милиона долара, но накрая се съгласили и на 1,8 млн. долара.

“Труд” беше единственият български вестник със свой пратеник в Шри Ланка, за да посрещне моряците след освобождаването им. Коломбо бе първата спирка на коритото, което след това продължи с товара си за Сингапур.

Капитанът и моряците, слезли на сушата, разказаха за ужаса, който са преживели при самото похищение и след това - по време на 33-дневното си пленничество. Пиратите стреляли с автомати “Калашников”, свистели куршуми и като на филм метнали абордажните куки и превзели кораба. По време на пленничеството оръжията постоянно били насочени срещу заложниците. Капитанът и главният механик неколкократно са били заплашвани с разстрел. Матеев обаче уверявал хората си, че никой няма да пострада, тъй като именно екипажът е разменната монетав преговорите. Въпреки това съществувала реална заплаха за живота на нашите. Пиратите били момчетии на по 17-18 години, дъвчели през цялото време треви, с които се дрогирали - това можело да доведе до непредсказуеми реакции на хора, които държат оръжие в ръцете си.

Рулевият Иван Иванов откраднал телефон от пиратите. Благодарение на това капитанът осъществил контакт с фирмата оператор на “Маласпина касъл”. Мнозина се надявали командоси да ги освободят. Като разбрали, че това няма да стане, започнали подготовка за отнемане на кораба от пиратите. В заверата бил посветен и капитанът, но впоследствие се отказал, за да не се стигне до жертви. Изготвили подробен план за действие, снабдили се и с хладно оръжие. Но така и не го използвали. Отношенията между членовете на екипажа се обтегнали. Такива остават и след като се прибират у дома. Разногласията стават още по-големи, когато четирима от моряците предявяват претенции за по-големи обезщетения.

Корсарите държат 11 кораба в ръцете си

В същия ден, когато сомалийските пирати отвлякоха танкера “Сейнт Джеймс парк” с петима български моряци на борда, те похитиха още два кораба. За сметка на това освободиха сингапурския съд “Кота Ваяр”, срещу $ 4 милиона откуп, съобщи Ройтерс.

24-тонният “Кота Ваяр” бил заловен на 15 октомври т.г. около 300 км северно от Сейшелите, докато пътувал от Сингапур за кенийското пристанище Момбаса.

През последните няколко дни пиратите се активираха и в техните лапи в понеделник попадна още и плаващият под гръцки флаг товарен кораб “Навиос Аполон”. 52 000-тонният съд превозвал тор и пътувал от Флорида, САЩ, за Индия. На борда му били гръцкият капитан и 18 филипинци. Съдът бил нападнат в Индийския океан, североизточно от Сейшелските острови.

В понеделник бе отвлечен и йеменският товарен кораб с 15-членен екипаж “Ал Махмуд 2”. Той бил нападнат в Аденския залив.

Сомалийските пирати към момента държат в ръцете си и следните кораби:

* “Уин Фар 161” - тайвански риболовен кораб, заловен на 6 април 2009 г.;

* “Ал Халид” - нападнат на 22 октомври 2009 г. западно от Сейшелите. Регистрираният в Панама кораб с водоизместимост 38 305 тона имал 26 души на борда, от които 24 индийци. Той е собственост и се оперирал от фирмата “Си Ен Пи Шипинг”, Мумбай;

* “Тай Юнион 3” - риболовен кораб, с 27 души на борда, атакуван на 29 октомври 2009 г.;

* “Филица” - товарен кораб с водоизместимост 23 709 тона и екипаж от гърци и филипинци. Съдът плавал под знамето на Маршалските острови и пътувал от Кувейт до РЮА. Той бил нападнат на 10 ноември 2009 г. североизточно от Сейшелите;

* “Тереса VIII” - танкер, превозващ химикали, с водоизместимост 22 294 и екипаж от 28 севернокорейци. Капитанът загинал от огнестрелна рана по време на нападението на 16 ноември 2009 г.;

* “Маран Сентаурус” - танкерът пътувал от Кувейт за Мексиканския залив и бил натоварен с 2 милиона барела суров петрол. Корабът бил атакуван близо до Сейшелските острови на 29 ноември 2009 г. На борда му имало 9 гърци, 2 украинци, един румънец и 16 филипинци;

* “Шабег” - риболовният кораб пътувал под флага на Пакистан и бил с 29 души екипаж на борда, пакистанци. Съдът бил нападнат на 6 декември 2009 г. източно от островите Сокотра, Йемен;

* “Несея” - индийски кораб с 13 души екипаж, всичките от Индия, бил нападнат близо до Кисмайо, Южна Сомалия на 18 декември 2009 г.

През тази година до 20 октомври по света са извършени 324 нападения на пирати, като 37 кораба са били отвлечени заедно с 639 заложници. За сравнение през същия период м.г. е имало 194 атаки, 36 кораба са били отвлечени с 631 заложници. От общо 324 пиратски атаки, 174 са били извършени от сомалийските пирати в Аденския залив, от които 35 кораба са отвлечени и 587 души са взети за заложници.

Около 20 000 кораба преминават Аденския залив всяка година, плавайки от и към Суецкия канал.

Близките са притеснени

“Притеснени са, шокирани, надяват се всичко да се реши благоприятно”, каза кап. Продан Раданов - ген. директор на варненския клон на “Зодиак Морска агенция”-Лондон, наела българските моряци.

Не е ясно какво е здравословното състояние на българите в момента, но преди да бъде отвлечен корабът, екипажът е бил в добро здраве, поясни кап. Раданов. Танкерът е зареден с достатъчно провизии и вода, тъй като е трябвало да плава още 15-20 дни, докато стигне суша. Очаква се похитителите да осъществят контакт с компанията оператор, както и да дадат възможност на моряците да се свържат роднините си. “Вдигайки много шум, не помагаме на хората. Целта е те да се върнат живи и здрави на най-малката цена”, каза кап. Раданов.

“Труд” успя да се добере до Петранка Тенева - роднина на един от отвлечените варненци Светозар Тенев. По телефона тя бе лаконична. Тя обясни, че агенцията я уведомила за похищението, но не желае да разговаря с медиите.

Готвачът на отвлечения танкер “Сейнт Джеймс парк” е Светозар Ангелов Тенев. Варненецът имал малка дъщеричка и плавал с корабите от 4 г.

“Не сме предполагали, че такова чудо може да се случи. Научихме по обед по новините, звъннахме в агенцията и оттам ни потвърдиха тревожната вест. Притеснено ни е, но вярваме, че всичко ще приключи успешно”, обясни по телефона късно следобед бащата на Светозар - Ангел.
труд.бг

вторник, 29 декември 2009 г.

А ве хора не ви ли писна


НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ВИЖТАТЕ САМО ТОЗИ ОБРАЗ НА ГЛАВНАТА СТРАНИЦА НА СВЕЖО,Е.Б..ТИ ПОПУЛЯРНИТЕ ТЕМИ, ВСЕ ЕДНО И СЪЩО ВСЕКИ ДЕН. ОК ВИДЯХМЕ ЧЕ ВСИЧКИ СА ПРОТИВ ПОДСЛУШВАНЕТО В ИНТЕРНЕТ.

АКО НЯМАТЕ КАКВО ДА КРИЕТЕ С КОЙ ЧАТИТЕ И ТЕМ ПОДОБНИ НЯМА ДА СЕ ВПРЯГАТЕ ТОЛКОВА МНОГО ПО ТАЗИ ТЕМА.

НА МЕН ЛИЧНО МИ ОМРЪЗНА ДА ГЛЕДАМ ЕДНО И СЪЩО ИЗОБРАЖЕНИЕ В СВЕЖО А НА ВАС ???

Избягал затворник пише във Facebook, дразни полицията


Беглец от затвор редовно пише в социалната мрежа Facebook. Полицаите пък се мъчат да го проследят чрез изявите му онлайн, съобщи TechNews.bg.

Понякога действително реалността е по-странна от фантазията и ако в крими-филмите престъпниците обичат да лазят по нервите на полицаи и следователи чрез хитри номера, то един съвсем реален престъпник от няколко месеца направо танцува по нервите на полицията с интернет изявите си.

Крейг Линч по прякор „Лейзи" е беглец от британски затвор, успял да се измъкне още през септември, според CBSNews.com. Той излежавал 7-годишна присъда за грабеж с взлом.

Въпреки всички трудности по време на укриването си, "Лейзи" продължава всеки ден да пише в страницата си във Facebook. Публикациите му определено вълнуват мнозина, които се трогват от темата за свободата и престъпленията.

Публикациите на Линч се радват на вниманието на над 3000 „приятели" във Facebook. Всички те са съпричастни на дилемите, мислите и желанията на Линч. Тази неделя например той написа: „Опитвам се да очертая плановете си за новогодишната вечер. Знам какво искам да направя, но не е толкова лесно". Да резервираш ресторант за хубава вечеря вече е късно, а да запазиш стая за двама в хотел, когато си затворник-беглец, ще означава проблеми с кредитната карта, включително и голяма вероятност да се издадеш и бъдеш заловен.

„Съпричастни" на писанията са и полицаите, които естествено не се радват на публикациите на Линч както феновете му, но пък се опитват чрез тях да се доберат до беглеца. Полицаите са се опитали да говорят с мениджмънта на Facebook и да проследят откъде се появяват публикациите на "Лейзи", за да го проследят и заловят, но, по думите на служителите на реда, „това е едно от нещата, за които трябва да молим за съдействието на широката общественост".

Ще им се наложи да действат бързо, защото Линч определено вече е заявил намерението си да спре да пише във Facebook - бил разочарован от „малоумници, които съсипват този сайт", неоценявайки неговия шедьовър.
trud.bg

Намериха цаката на бандитите: затвор без цигари


Откакто първият затвор без цигарен дим отвори врати на британския остров Ман, там се наблюдава драстичен спад в броя на престъпленията, съобщава вестник „Дейли телеграф".

Това е единственият затвор на Стария континент, където пушенето е строго забранено дори на двора. Дори на охранителите е забранено да запалят цигара на територията на изправителното заведение. За целта те трябва да отскочат до близкия паркинг за автомобили.

Затворниците нямат друг избор освен да се откажат от вредния си навик. За целта са им осигурени никотинови лепенки и ежедневни срещи с психолози, за да победят страстта си към тютюна.

След въвеждането на драконовската мярка в местния затвор обирите на остров Ман са намалели с 35 %, нападенията - с 35 %, а кражбите на коли - със 7 %. Случаите на домашно насилие са с 11 % по-малко, а тези на хулигански прояви - с 8 %.

„Изглежда престъпниците се страхуват повече, че ще трябва да откажат цигарите, отколкото от лишаването от свобода и престъпното досие", разказват полицаите на британския остров.

В момента в затвора има около 40 празни килии, защото местните престъпници се отказват да вършат престъпления.

Забраната възмути и 218 потребителя от социалната мрежа Facebook, които се обединиха в група в подкрепа на правото на затворниците да пушат.

Това едва ли ще промени нещата, защото полицията е готова да прегърне всяка идея, която ще намали нивата на престъпност.
trud.bg

Анджелина Джоли икона на десетилетието


Анджелина Джоли е символът на красотата на отиващото си десетилетие. Това показват резултатите от допитване, направено сред 3000 души по поръчка на веригата за здравни и козметични продукти "Superdrug", информира БНР.



"Джоли не е типичната красавица, но силният характер, който издават забележителните й черти, й отрежда заслуженото челно място в света на красотата", смята търговският директор на "Superdrug" Стив Джебсън.

На второ място е съперницата в любовта на Анджелина Джоли - Дженифър Анистън, бившата съпруга на настоящия й партньор Брад Пит.

Третата позиция в класацията участниците в допитването са отредили на австралийската попзвезда Кайли Миноуг.

Кийра Найтли, която в подобна анкета на "Superdrug" миналата година бе обявена за икона на красотата, в тазгодишната класация заема седмото място.

9 неща, с които може да се разделим завинаги през 2010 г.


Нови устройства изместват необратимо остарелите технологии
Съвременните технологии се развиват с темпове, които надхвърлят границите на човешкото въображение. Едва излязло на пазара дадено устройство, то незабавно започва да остарява, изтласквано от все по-нови и високотехнологични разработки.

Американската анализаторска група IDG изготви списък на техническите изобретения, които може да изчезнат завинаги още през новата 2010 г., съобщава Нюзру:

1. Факсът
Факсмашината е остаряла още преди 15 години. Тя не представлява нищо повече от принтер, скенер и архаичен аналогов модем, който губи време, пари, хартия и електричество. На фона на електронната поща технологията изглежда остаряла, ненужна и скъпа. Масовото заблуждение, което все още поддържа живота на тези апарати, е, че хартиеното копие е „по-легитимно”. Всъщност прикачването на чужд подпис под документ преди изпращането му по факса е най-лесният начин за измама заради лошото качество на изображението. Така че факсовете, които все още заемат видно място в някои офиси, неминуемо са обречени на изчезване.

2. Дистанционните устройства
Сигурно всеки в нашия век се е сблъсквал с кошмара, наречен множество дистанционни – за телевизора, за DVD-плейъра, за уредбата, за климатика и какво ли още не. Всяко от тях изисква съответния комплект батерии, а опитът да открие правилното дистанционно може да докара до лудост дори и най-спокойния човек. Затова бъдещето е в мобилните телефони като дистанционни! Те имат по-добър интерфейс, презареждащи се батерии и се губят по-трудно. Вече са разработени няколко програми за iPhone и за други мобилни устройства, които действат като дистанционно управление за различни уреди.

3. Стационарните телефони
Макар че у нас стационарните телефони все още имат ползватели, те са обречени. В САЩ между 2006 и 2009 г. броят на домакинствата, отказали се от домашен телефон, се е удвоил и сега във всеки четвърти дом няма такъв телефон.
Стационарните телефони са остарели и скоро ще станат ненужни на фона на бързото развитие на мобилните връзки. В края на краищата по домашния си апарат не можете да изпратите текстово съобщение или видеофайл, а възможността да наберете грешен номер е съвсем реална.

4. Музикалните CD-та
Проблемът с музикалните CD-та, които доскоро ни вършеха добра работа, е, че те нямат никакви преимущества пред MP3-файловете. Нещо повече, те се произвеждат от токсични материали, трудно се преработват и е неудобно да ги носите със себе си. Така че бъдещето е в цифровите формати, които предлагат много по-голямо количество информация и са много по-удобни за използване, копиране и транспорт.

5. Запалката, монтирана в автомобила
Идеята за монтиране на запалка на автомобилното табло се появява още през 20-те години на миналия век и достига кулминацията си през 50-те години. Въпреки изминалите десетилетия автомобилната индустрия продължава да снабдява колите с гнездо за подобни устройства, но сега обикновено без запалка. Слотът се използва за включването на музикални плейъри, зарядни устройства за мобилни телефони, лаптопи и други. За целта е необходимо да се купи специален адаптер или преходник, но това е както опасно, така и неудобно и скъпо. Много по-разумно е всички коли да бъдат снабдени със стандартни розетки или USB-портове.

6. Буквите WWW в уеб-адресите
Според първоначалната идея префиксът в интернет-адресите трябва да указва типа онлайн услуга. Когато в началото му фигурират буквите www, това означава сървъри на World Wide Web. FTP указва услуги, достъпни чрез File Transfer Protocol.
Мрежовите администратори в момента обмислят дали има техническа необходимост уеб-адресите да съдържат представката www, макар че браузърите го добавят автоматично. Въпреки това няма никаква нужда да се произнася www преди интернет-адреса или да се изписва при търсене. Светът се отказа още преди няколко години от представката http://, така че сега може да захвърлим спокойно и www.

7. Визитните картички
Не е ясно защо все още използваме визитни картички, които водят началото си от 19-и век. Още повече че те отнемат много време за въвеждането на данните в електронен бележник, мобилен телефон или компютър. Вече има няколко техни алтернативи, които ги превъзхождат в много отношения. Ако става въпрос за електронна кореспонденция, можете да прикачите с лекота към съобщението контактна информация, линк към страница с лични данни и много други. Дори и при директен разговор между двама души е много по-лесно да се обмени контактна информация с помощта на мобилния телефон. В края на краищата е къде-къде по-удобно да натиснете едно копче, за да запишете входящия номер, отколкото на ръка да го преписвате от визитката.

8. Видеотеките
Видеотеките несъмнено са обречени на изчезване. Вече почти никой не си прави труда да отиде до най-близката видеотека, за да наеме филм на касета, при положение че има множество сайтове, откъдето можете безплатно да свалите всякакви филми в цифров формат.

9. Писмата
Към списък на технологиите, обречени на изчезване, може да добавим и писмата. Макар и обкръжена донякъде с романтичен ореол, тази форма на комуникация е морално и технически остаряла. За да достигне едно писмо до получателя си, то минава през няколко етапа и през доста ръце, което забавя и оскъпява процеса. А и няма гаранция, че то въобще ще стигне до адресата си. За сметка на това електронната поща, макар и не толкова лична, е много по-бърз и удобен начин за обмен на съобщения. Без да говорим, че все по-достъпните цени на мобилните услуги правят писмата безсмислени и ненужни. Така че писмата на хартия във вида, в който ги познаваме днес, скоро ще останат само в музеите.
big.bg

Тийнейджър хакна “Шоуто на Слави”


Три писма с куп обиди по адрес на Слави Трифонов, получиха покрай Коледа редица журналисти.

Мейлите са изпратени от... служебната електронна поща на “Шоуто на Слави”. В първото писмо, пуснато малко преди полунощ на 26-и, вместо празнични поздравления се цитира цинично стихче за Дългия. Другите два мейла пък съдържат обидни словоизлияния в проза и пак са посветени на тв водещия. Авторът се е подписал като Люк Скайуокър.

“Тийнейджър със солидни компютърни познания беше хакнал един от служебните ни мейли”, обясниха вчера от екипа на шоуто. Компютърните спецове на Слави веднага отстранили проблема.
trud.bg

"Виктори" поскъпва с 20 ст., от 1 март - 4,60


Между 1,10 и 1,40 лв. ще поскъпнат българските цигари от март, каза в интервю за "24 часа" шефът на "Булгартабак" Иван Биларев, цитиран от КРОСС.



Като подготовка за драстичния скок след Нова година холдингът пуска марките си с 20-30 ст. отгоре. Така от януари "Виктори" ще се продава за 3,60 при 3,40 лв. в момента. Два месеца по-късно цената му ще стигне между 4,60 и 4,80 лв.

"Все още ми е трудно да кажа точно, зависи от анализа, който ще направим през януари-февруари", обясни Биларев. Разчетите на финансовото министерство показваха, че марката ще стане 4,40 лв. Скокът на цените е заради вдигането на акциза от 53 на 76 евро на 1000 къса.

За 1 година легалният пазар се е свил с 15%. Контрабандата е около 30 на сто, трябват сериозни мерки за овладяването й, казва още Биларев.

actualno.com

Facebook коства на бизнеса $2,25 млрд. годишно


Трябва ли работодателите да забраняват достъпа до Facebook за служителите си по време на работа? Ако се погледнат само рисковете за сигурността, навярно отговорът е ехтящо “да”. Освен риска за сигурността обаче има и други аргументи – най-вече ударът върху продуктивността на служителите.



Според оценка на конултантската компания Morse, фактът, че служители ползват сайтове тип социални мрежи, коства на бизнеса по света 2,25милиарда долара годишно – в резултат от намалена продуктивност.
Въпреки това няма еднозначен отговор на въпроса дали работодателите трябва да блокират достъпа на служителите си до социални мрежи.
Използването на социални мрежи може да отвлича вниманието на служителите от работата им и по този начин да намалява продуктивността им. За някои професии обаче социалните мрежи са полезни, защото могат да бъдат използвани като ефективни бизнес инструменти. Има и такива професии, при които използването на социални мрежи е от огромна важност.
Фирмите за масова комуникация и маркетинг са сред тези, при които ползването на социални мрежи е важно и дори в някои случаи може да изстреля бизнеса нагоре.

technews.bg

Мистерията около таблета на Apple се задълбочава


Мълвата за предстоящото пускане на Apple таблет се оказа още по-обвита в мъгла – или може би още по-добре осветена – след като се разбра, че Apple е придобила домейна "islate.com" ("slate" - от англ. - плоча за писане). При това го е регистрирала още преди около три години!
Според техничарския сайт Gizmodo, "ябълката" притежава правата над този домейн от 2007 г. TechCrunch пък пише, че тяхна собствена проверка в домейн-регистрите е показала, че това име е регистрирано през ноември 2006 г.



Apple не е купила домейн името директно, а е използвала посредник – компанията Mark Monitor. Според Gizmodo, ролята на посредника е била да прикрие в чии ръце е домейнът. TecCrunch пък посочва, че Mark Monitor е фирма, с която Apple работи отдавна, когато става дума за домейн-имена.

Това, което се знае със сигурност, е че islate.com е регистриран от Apple през 2006-2007, при това чрез посредник, и че в момента този домейн не води никъде. Възможно е Apple да го е купила като вид предпазна мярка, за да попречи на други да използват нейната "запазена марка" - онова малко "i", с което започват имената на повечето й продукти. Възможно е Apple да има план за продукт или проект с такова име. Но най-реалистично изглежда това да е свързано с широко коментирания напоследък Apple таблет, който най-вероятно ще дебютира през януари.

Още масло в огъня налива TechCrunch с откритието, че домейнът islate.co.uk също е регистриран и също на името Mark Monitor. Това би могло да изглежда случайно, ако човек не знае, че Великобритания е доста важен за Apple пазар. Датата на регистрацията е 17 ноември 2006.

Регистриран е и домейнът islate.fr (Франция, също важна за Apple страна в Европа) и то на името на парижката адвокатска къща Wilson & Berthelot. Като лице за контакти по техническите въпроси е посочена фирмата Mark Monitor.

Освен всичко, изброено дотук, Mark Monitor е закупила и държи правата за домейните islate.info и islate.biz, които са регистрирани на 17 ноември 2006.

По същото време в Европа е подадена заявка за регистрацията на търговката марка Slate а в САЩ е подадена заявка за регистрацията на марката ISLATE. Американският регистър не дава много данни по въпроса, но за европейската регистрация е посочено лице за контакт Edwards Angell Palmer & Dodge – юридическата кантора, която е участвала в европейската регистрация на търговската марка на Apple - "Macbook".

Не на последно място TechCrunch припомня, че понятието "slate", което означава плоча (плоча за писане) е използвано по адрес на таблет компютрите от главния редактор на New York Times Бил Келер в негова по-раншна реч.

technews.bg

понеделник, 28 декември 2009 г.

Заместител на алкохола позволява шофиране и работа


Заместител на алкохола е разработен от учени от лондонския "Импириъл колидж", съобщи британският вестник „Дейли телеграф".

Новото вещество имитира удоволствието, свързано с консумацията на алкохол, но не води до пиянство и махмурлук. Освен това ефектът от алкохолния заместител може веднага да бъде прекъснат с помощта на хапче, а това позволява на пиячите да шофират автомобилите си, за да се върнат у дома или на работното си място.

Синтетичният алкохол е разработен от химикали, свързани с известен сънотворен медикамент - валиум. Новото вещество въздейства като алкохола върху нервите в мозъка, осигурявайки усещане за благополучие и релаксация, но за разлика от него не влияе върху други зони на мозъка, които контролират промените в настроението и водят до пристрастяване.

Ефектът от синтетичния алкохол може да бъде прекъснат с помощта на хапче с антидот, който незабавно превръща пияча в трезвеник.

Новият алкохол е създаден от учени под ръководството на проф. Дейвид Нът, британският експерт, който наскоро бе уволнен като правителствен съветник заради коментарите си за канабиса и екстази. Той си представя свят, в който хора пият, без да се напиват. Независимо колко чаши алкохол са изпили, гуляйджиите остават в състояние на леко опиянение.

Проф. Нът и колегите му концентрирали усилията си върху химически съединения, които съдържат диазепам - една от съставките на валиума. Проф. Нът е на мнение, че новият алкохол може да има огромен ефект върху обществото и да подобри здравето на нацията.

Последен шанс да спестим от данъци


25% по-малко данъци може да платите за 2009 г. Но за това трябва да се възползвате от последните работни дни преди Нова година. До 10% от годишния доход може да се намали чрез вноска за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.



Дори през цялата 2009 г. да не сте правили вноска за доброволна трета пенсия, нищо не е изгубено. В края на годината вече знаете какъв е годишният ви доход за цялата 2009 г. До 10% от него може да дадете наведнъж в пенсионен фонд и върху тези пари няма да плащате данък.

С още 10% може да намалите данъците си с вноска за доброволно здравно осигуряване или за застраховка "Живот". Като внесете определена сума в частен здравен фонд, ще си осигурите по-добро лечение през следващата година. Още 5% от данъците може да бъдат спестени чрез дарение.

Така общият размер на облекченията, които може да се ползват, достигат 25%. Ако се възползвате от облекченията, вероятно хазната ще трябва да ви връща част от платения текущо през 2009 г. данък. За да ползвате облекчения, дарението може да бъде за болница, социално заведение, детска градина или училище, предприятие на хора с увреждания или юридическо лице с нестопанска цел. Облекчението може да е до 15% от дохода, ако дарението е за културата, и до 50%, ако е в полза на Център "Фонд за лечение на деца".

За да се възползвате от облекченията, вноската за доброволна пенсия, здравен фонд, застраховка "Живот" или дарението трябва да бъдат направени до края на годината. 30 декември е последният работен ден за 2009 г., но ако искате да преведете парите чрез банка, трябва да го направите до обяд на 30 декември, защото след това те няма да работят с клиенти.

От пенсионните компании предупреждават, че за да ползвате данъчните облекчения, е важно сумата да е влязла в сметките им до 30 декември, защото в противен случай парите няма да се водят постъпили през 2009 г. и няма да може да получите документ, с който НАП да ви намали данъка.

Това важи и за животозастрахователните компании. При тях също трябва да сте сключили договора и да сте се разплатили до последния работен ден на 2009 г. За по-сигурно може да внесете парите директно в клон на банката, с която работи съответното дружество.

Най-лесно е да дадете парите в офис на съответното дружество. В такъв случай можете веднага да вземете съответния документ, който след време ще приложите към данъчната си декларация.
big.bg

Парфюм с аромат на бира омайва мъжете


Мъжът, който се опитва да завладее сърцето на една жена, най-често е поставен в затруднение тогава, когато трябва да опише аромата на парфюма й, посочва „Фокс Нюз".

Американска компания от Сиатъл решила да помогне на мъжете, създавайки аромат, който всеки мъж лесно би разпознал дори сред хиляда други. Става дума за парфюма от бира, създаден от специалистите от Seattle's Blue Marble Energy. Той се прави от остатъците след производството на кехлибарената напитка.

"Beerfume" е разработен на един основен принцип, за който говори създателят му Джеймс Стивънс: "Мъжете обичат бирата и жените".

Парфюмът е създаден от хмел и други съставки, които остават след производството на бирата, описва съдържанието БГНЕС. Новият парфюм се предлага в два варианта: за мъже и за жени.

Три месеца гратис за магазините за цигари


Цигари може да продават само регистрирани по ДДС търговци. Това гласят последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които вече са обнародвани в Държавен вестник. Освен да имат валидна ДДС регистрация, продавачите на цигари трябва да се снабдят и с разрешение за търговия с тютюневи изделия от митницата по местонахождение на съответния търговски обект.



За да се вземат всички разрешителни, е даден гратисен период от първите три месеца на 2010 г., през който търговците няма да бъдат глобявани и може да продължат да работят. Големите търговци и в момента имат регистрация по ДДС. Изискването да бъдат регистрирани по ДДС ще засегне малките квартални будки, както и селските магазинчета. Но всички търговци, ще трябва да вземат разрешително от митницата.

Търговците, които към момента имат разрешение за търговия с тютюневи изделия, трябва да подадат заявление за издаване на ново разрешение в срок до 30 април 2010 година. Заявленията ще се подават в митницата по местонахождение на търговския обект. Но до получаване на отговор от митницата търговците ще имат право да продължат дейността си.

До изтичане на гратисния период за пререгистрация - 30 април 2010 година, търговците на тютюневи изделия, които нямат регистрация по ДДС, няма да бъдат санкционирани, заявиха от Националната агенция за приходи. Но ще бъдат санкционирани търговците, които продават тютюневи изделия без валидно разрешително.

Условията и редът за издаване на разрешението от митницата за продажба на тютюневи изделия ще бъдат определени в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове. Той ще бъде обнародван в началото на следващата година, заявиха от Агенция "Митници".

Валидната ДДС регистрация е задължително условие за получаването на разрешение от митницата за търговия с тютюневи изделия. Затова търговците трябва да се регистрират в НАП, преди да подадат документи в Агенция "Митници".

Стефан Кючуков
big.bg

Съвети за По-Спокоен Живот


1.Спрете да обръщате толкова внимание на мислите си. Чувствата ви в момента са си просто чувства, скоро ви мине. Мислите ви в момента и тях скоро ще ги забравите. Кажете си че каквото и да чувствате го чувствате, каквото и да си мислите, си го мислите.

Тъй като не можете да спрете да мислите, както и не може да предотвратите емоциите, които нахлуват в съзнанието ви, спрете да се притеснявате , да се вините или срамувате от вашите мисли и емоции. Единствено действията ви са под ваш контрол. Насочете съзнанието върху това какво правите и как да го подобрите.

2.Спрете да се притеснявате. Това само ще влоши нещата. Колкото повече мислите за нещо лошо, толкова по вероятно е да ви се случи. Дори когато видите малка вероятност то да се случи, вие започвате да мислите само за това, как ще ви се случи белята. Престанете да го правите, и ще се почувствате по-добре.

3.Мислете за себе си позитивно. Ако искате да сте щастливи, спрете да си натяквате колко сте нещастни. Хората винаги ще си казват какво мислят за себе си, какво чувстват, или ще мислят какво другите изпитват и мислят за вас. А повечето от тези неща са илюзорни. Останалата част са лъжи и недоразумения. Хората не са толкова осведомени, относно вас, и не си мислете, че ги е толкова грижа за вас.

4.Не обръщайте внимание на вътрешната си критика и вина. Да съдите себе си е безсмислено. Каквото и да сте постигнали, някой друг ще го е направил по-добре. Колкото и да се чувствате лош, има много по-лоши от вас. Преди да определите кое е добро и кое лошо, помислете как ще се вместите правилно между двете крайности? Чувството ви за вина нищо няма да промени. Може да ви накара, да се почувствате, че поемате отговорност, но всъщност няма да допринесе за нищо ново във вашият живот. Ако се чувствате виновен за нещо, просто го приемете и престанете да се осъждате, а се постарайте следващия път да не го направите пак. А да чувствате вина за нещо направено от някой друг, това вече е пълна лудост.

5.Престанете да обръщате внимание на хората и тяхното мнение Лошите хора не могат да ви подлудят, както и добрите хора не могат да ви направят щастлив. Събитията и хората са си просто събития и хора. Те не могат да ви променят. Единствено вие може да го направите. Каквито и емоции да нахлуват във вас, в резултат на външни събития, те са безпомощни, докато вие не решите да ги направите важни и да реагирате на тях. Съобразяването с всяко едно събитие и мнение , само ще ви отклони в грешна посока.

6.Не се концентрирайте върху това, че кариерата и живота ви не вървят по план.
Колкото по стриктно се придържате към някакъв план, толкова по скоро ще направите грешка. Светът се променя постоянно.Колкото и внимателно да планирате нещата, ако са за период по-дълъг от няколко дни, нещата винаги ще бъдат различни. След месец ще са още по-различни, а след година нищо няма да е същото. Планирането е полезно само за да концентрира мислите ви върху това какво знаете и какво не знаете. След като започнете, изхвърлете плана и се концентрирайте върху действителността.

7.Не позволявайте другите да ви прехвърлят отговорността за собствените им действия. Всеки си живее живота, и е отговорен за действията си. Единствено можете да помогнете и да посъветвате. Но никога не поемайте отговорност за чужди действия. Всеки си има глава на раменете и да си носи последствията.

Как да Запазим Енергията си


Дори и да сте хипер организиран работник със безкрайни амбиции, вие няма да постигнете много, ако вашето тяло или ум се преуморят. Представяме ви най-добрите 5 начина да се предпазите от преумора и да запазите енергията си.

1. Следобедна Дрямка.
Няма по-добро средство да се запазите енергичен от следобедната дрямка. Дори след работа, ако можете подремнете половин час, това ще ви се отрази много добре.

2. Преминете от големи към малки кофеинови дози

Изследванията показват, че е по-добре да пиете малки дози кофеинови напитки на няколко пъти през деня, от колкото да изпивате по една голяма чаша сутрин. Не става въпрос само за кафе, ами и за чай, дори и шоколад. Неколкократните малки дози влияят много по добре при напрегната мисловна дейност.

3. Яжте правилно.

Захарта и хлябът ви доставят бързичко енергия, но в резултат на това по късно през деня ще получите инсулинов срив. Калориите от многото месо няма да може да ги изгорите достатъчно бързо. Балансирането на храненето ви може да повлияе доста положително на настроението и енергията ви. Например един добър обяд би бил зеленчуци и риба, а за следобедна закуска ябълка и сирене. Също така е добре по-тежките храни да ги ядете по-рано през деня.

4. Правете сутрешни упражнения.

Станете, закусете и направете някоя лицева опора или някое друго упражнение. Това ще ви подейства много ободряващо и зареждащо, не е нужно да се наливате с кафе, за да се събудите.

5. Излезте навън, дори да е облачно.

Дори да живеете в тези райони с перманентно сиво небе през две трети от годината, излизането на вън всеки ден може да ви снабди с витамин D, от което ще се почувствате по-добре и по-заредени. Националният Здравен Институт препоръчва стоенето на слънце по 10-15 минути всеки ден, а ако стоите повече на слънце е добре да ползвате защитен крем.

неделя, 27 декември 2009 г.

Уникална операция сваля кръвното налягане


Британски лекари успешно извършиха първата операция, позволяваща пациент да бъде излекуван от хипертония, съобщава вестник "Дейли Телеграф", цитиран от БГНЕС.

За ефикасното избавяне от повишено кръвно налягане, от което страдат милиони хора на планетата, не е нужда наркоза - цялата процедура продължава около час. Извършената операция е част от международно клинично изпитание на революционен метод, определен от специалистите като най-големия пробив в тази област на медицината за последния половин век, пише "Дейли Телеграф".

С помощта на специален проводник, вкаран през кръвоносен съд, се нанасят миниатюрни изгаряния на нерв, който отговаря за предаването от мозъка в бъбрека на определен сигнал. Това позволява да се блокира нервният импулс, с помощта на който мозъкът "заповядва" на органите да увеличат кръвното налягане, и така значително да се намали рискът от инфаркт, инсулт и отказ на бъбреците.
dariknews.bg

Жена почина блъсната от влак


36-годишна жена почина след като беше блъсната от влак тази сутрин в Дряново. Инцидентът е станал около 10.20 часа на изхода на града за Велико Търново.

По думите на очевидци дряновката сама изтичала и седнала на релсите пред идващия пътнически влак, а непосредствено преди произшествието споделила, че отива да сложи край на живота си. Според неофициалната информация жената била употребила алкохол и имала психични проблеми.

Тялото ще бъде транспортирано за аутопсия в областната болница.
dariknews.bg

Майка вика полиция, синът й грабел и убивал денонощно


Самотна майка повикала полиция, за да откъсне 14-годишния си син от криминалната среда на симулатора Grand Theft Auto, където вманиаченият геймър денонощно грабел и убивал, разказва американският вестник Boston Herald.

Анджела Меджиа намерила сина си да играе на PlayStation късно посред нощ. Жената толкова се разгневила, че издърпала конзолата от мрежата и се обадила в полицията.

Полицаите, които пристигнали в дома й, с учудване разбрали, че трябва само да успокоят момчето. Задачата се оказа лесна и геймърът скоро заспал.

„Не съм против спортните игри, но никога не бих купила Grand Theft Auto", споделя 49-годишната Анджела, която има четири деца. „Синът ми не ме послуша и се наложи да викна полицията. Ако не уважавате майка си, как ще се оправите със собствения си живот?"

Геймърите напоследък все по-често се изправят лице в лице с полицията. Според някои изследвания зависимостта от видеоигри води дори до кражби, палежи и понакога убийства.

Нова година иде с пролетните 18°


Истинска пролет ни чака навръх Нова година, когато се предвижда термометрите да скочат до плюс 18°. Това съобщи г-н Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Но само три дни по-късно (на 3 януари догодина) зимата ще се завърне с нова сила и с много по-ниски температури.

Днес ще има временно застудяване, в сутрешните часове термометрите в Северозападна България ще показват между 1°и 2°, а в Югоизточна - между 8°и 12°. На много места ще превали дъжд, а във високите котловини той ще премине в сняг. Но от Запад валежите ще започнат да спират. Значителни количества се очаква да паднат в Югоизточна България и в Източните Родопи, на места до 30 л/кв. метър. Към 15 ч температурите ще са между 0°и 5°.

Утре вятърът ще отслабва, облачността ще намалее и на много места в страната хората ще се радват на слънчево време. Минималните температури ще са минус 4°- плюс 1°, а максималните - плюс 4°- плюс 9°. В сряда ще има леко затопляне, прогнозата е на места в низините да паднат мъгли, затова и дневните температури там ще са по-ниски.

В новогодишния ден северно от планините и в източните райони ще духа слаб, умерен югозападен вятър, максималните температури ще са между 10°и 15°, но на места до 18°. Възможно е слабо да превали. В първия ден на 2010 г. отново ще е топло, но ще започне заоблачаване. На 2 януари дъждът ще премине в сняг, а на 3-ти вече ще е истинска зима, обясни г-н Стоев от НИМХ.
trud.bg

Най-големите истини започващи с НАЙ

Най-хубавият ден - днешния.
Най-голямата спънка - страхът.
Най-лесното нещо - да се заблудиш.
Най-голямата заблуда - че друг е виновен за неуспеха ти.
Най-трудното - да постигнеш мечтите си.
Най-непостижимото - да угодиш на всички.
Най-глупавото нещо - оправданието.
Най-голямата грешка - да паднеш духом.
Най-голямото поражение - да се предадеш без бой.
Коренът на всички злини - егоизмът.
Най-хубавото развлечение - работата.
Най-полезното нещо - опитът.
Най-безполезното нещо - мързелът.
Най-лошото поражение - отчаянието.
Най-необходимото - домашното огнище.
Най-верните приятели - родителите.
Най-големите дарители - учителите.
Най-добрите учители – децата.
Най-големият ти враг - ти самият.
Най-опасният човек - лицемерът.
Най-лошият съветник - гневът.
Най-коварните чувства - омразата и завистта.
Най-голямото щастие – да си полезен на другите.
Най-големият успех - да изкорениш недостатъците си.
Най-неприятния недостатък – лошото настроение.
От какво не можеш да избягаш - от проблемите.
Най-първата необходимост - общуването.
Най-краткият път - правилният.
Най-дългият път - да се водиш по чужд акъл.
Най-красивият подарък – прошката .
Най-добрата защита – усмивката.
Най-приятното усещане - вътрешният мир.
Най-голямото удоволствие - изпълненият дълг.
Най-голямото разочарование - предателството.
Най-обезличаващото - подражанието.
Никой не може да ти отнеме: образованието, опита и спомените.
Най-важното нещо, което носиш със себе си - умът.
Най-доброто лекарство – оптимизмът.
Най-мощната сила на света – вярата.
Най-стимулуращият дар – надеждата.
Единствената реалност – любовта .

Българинът изяжда най-много чипс на седмица в Източна Европа


Българите изяждат най-много чипс на седмица в сравнение с другите страни от Източна Европа. Веднага след тях се нареждат румънците.

Това сочи представително проучване, направено по поръчка на Чипи чипс. Изследването е проведено сред 900 мъже и жени на възраст между 12 и 49 г.



Най-популярен е соленият (натурален) чипс. Двете най-предпочитани марки в България са Chio – 62,7 % и Chipi – 14,2%, следвани от Lay’s – 7 %, заключава изследването.

Най-голям процент от българите похапват чипс заедно с партньора (30,3%) и децата си 36,4%. Хапването на чипс със съученици или колеги от университета са посочили едва 2,7%.

Оказва се, че най-много хора пазаруват чипс в минимаркетите (цели 56,3 %), 18,6% - в супермаркетите и само 5,2% - от училищните лавки. 26,4% от анкетираните си купуват чипс поне веднъж седмично.

Много красноречиви са и данните за това къде най-често консумираме хрупкавото лакомство. Цели 58,9% са казали, че го хапват вкъщи, а едва 5,6 % са посочили училището или университета като мястото, където консумират чипс. За голяма част от респондентите чипсът върви най-добре с бира (31,4%).

Първият критерий за покупка е вкусът – 42,8 %, а едва след това - цената (27,7%) и качеството (22,3%). 67 % знаят точно каква марка искат.

За производството на CHIO CHIPS и Чипи чипс се използват само български картофи, като за миналата година от родните производители са били изкупени 7 хиляди тона.

„Интерснак България” вече 10 години заема водеща позиция на пазара на солени изделия у нас. „Интерснак България” е част от Intersnack Group of сompanies – лидер в категориите снакс и ядки в Европа. Компанията присъства в 20 държави и има над 6000 служители в цял свят, както и 18 собствени фабрики.

Всеки ден на европейския пазар се продават 2,6 млн. опаковки на продукти, произведени от „Интерснак Груп”. Корпорацията разполага с 20 сертифицирани лаборатории, които стриктно следят за качеството на продуктите и спазването на утвърдените европейски стандарти.

actualno.com

събота, 26 декември 2009 г.

1 516 185 лв. за децата на "Българската Коледа"


1 516 185 лева са събрани до този момент за децата на "Българската Коледа". Големият концерт в подкрепа на седмото издание на благотворителната инициатива беше снощи в Народния театър "Иван Вазов". Поне 45 болни деца ще бъдат подпомогнати с част от средствата. С останалите пари ще бъде купена медицинска апаратура за 11 клиники. До края на годината могат да се изпращат sms-и за "Българската Коледа", а банковата сметка на кампанията ще остане отворена до края на януари 2010 година.

Едни от най-добрите ни музиканти пяха на сцената на Народния театър с едни от най-популярните лица на БНТ, която е сред организаторите на "Българската Коледа". Миро и Радинела Бусерска бяха избрали "Сбогом, моя любов", Николина Чакардъкова изпълни "Ах, къде си, мило либе" с Андрей Захариев, Анелия и Драго Драганов представиха "Погледни ме в очите", а Данчо Караджов и Искра Ангелова "Богатство".

Николина Чакардъкова: „Виждам, че ние българите сме един много добър и искрен народ. Живеем в много трудно време, но съм убедена и силно вярвам, че всички ние сме готови да дадем дори от залъка си за тях, нашите деца".

Йордан Караджов: „Човек, когато е много млад мисли за много неща, но когато натрупа годинки разбира, че всъщност децата са най-голямото богатство. Каузата е страхотна, затова да помагаме с каквото можем".

В концерта "Българска Коледа" участва и 14 годишният Кристиян от Етрополе. Прикованото на инвалидна количка, заради тежко заболяване на костите, момче миналата година разплака президента Първанов, а сега вдигна публиката в Народния театър на крака след като изпълни песен, написана специално за него от Графа.

Кристиян: „Благодаря на "Българската Коледа" от мое име и от името на всички подпомогнати деца. Благодаря за всичко, което тя направи за нас, за това, че ни помага в този труден момент, в който ние нямаме на кого да се опрем и на кого да повярваме".

За да дарите 1 лев на дете в беда, можете да изпратите SMS на телефон 1117 или да се обадите на 0900 11 17. Номерата ще бъдат активни до 1 януари 2010 година.

Какво търсят чужденците в България?


Преди три години, когато още следва във Висшата търговска школа в Тулуза, Жюлиен Рафан дочува, че България била интересна дестинация за вложения в недвижими имоти. “За да се убедя дали това наистина е така реших да изпусна една седмица лекции, взех раницата си и отидох на място, за да видя какво става по Черноморието”, разказва младият френски предприемач, който е управител на агенция за недвижими имоти в родния си град Ним, Южна Франция.



Спрете опустошаването!

От две години насам фирмата му се занимава предимно с продажба на обекти в България, където Жюлиен Рафан е почти всеки месец. Той говори с любов за хората там, за културата, за Варна, скалите на нос Калиакра, дългите плажни ивици на Созопол. За разлика от бетонирания Слънчев бряг, който е за него като позорно петно.

“Повечето от клиентите ми търсят брега на морето, но и спокойствие. Те в никакъв случай не искат да притежават жилище, което се намира между 400 други апартамента и е с гледка към десет други сгради”, казва Рафан, според когото е крайно време България да престане с опустошаването на морския бряг:

„И без това кризата се усеща много силно в този бранш. Много от клиентите ми изчакват да се разсее мъглата. Проектите ми сега са доста по-скромни. Което се дължи и на факта, че нямам желание да се боря с големите предприемачи, които предлагат все едно и също - лукс, но при минимални разходи”, казва Жюлиен Рафан. Имал ли е той проблеми с някои от тези „предприемачи”? Не, отговаря предприемачът и допълва:

„Съзнавам опасността, но винаги добре проучвам хората, с които работя. Досега поне не съм си имал работа с мошеници. Но си спомням, че когато започнах работата си в България, първият въпрос, който задаваха френските ми клиенти, беше: Няма ли мафията да ни вземе земята, апартаментите? Законни ли ще са нотариалните актове? Хората наистина се страхуваха. Но след като България влезе в Европейския съюз, нещата се успокоиха.”

Кризата има и добри страни

Според младия френски предприемач кризата има и един положителен ефект: „Кризата охлади амбициите на онези, за които България беше просто Елдорадо за печелене на пари. Тези хора купуваха имоти без да разбират нищо, строяха без да правят пазарни проучвания, в резултат на което сега апартаментите им стоят празни без шанс да бъдат продадени на адекватна цена.”


Автор: Влади Николов / Редактор: Д. Попова-Витцел

Deutsche welle
big.bg

39-годишен иска секс от майка и дъщеря, пребиват го


39-годишен мъж от село Ловец, община Кърджали, е намерен в безпомощно състояние в Гълъбово, съобщиха от ОД на МВР Стара Загора за БГНЕС.

На мястото е изпратен полицейски екип, пред когото мъжът е заявил, че две неизвестни лица са му нанесли побой и са му откраднали 400 лева и личните документи. Оказана му е амбулаторна медицинска помощ.

По-късно полицията е установила, че пострадалият е бил в нетрезво състояние и е поискал сексуална услуга от 39-годишна жена и 18-годишната й дъщеря. По този повод е възникнал скандал.

В конфликта се намесил 35-годишен мъж, който нанесъл побой на потърпевшия. По време на инцидента 18-годишното момиче отнело портфейла на потърпевшия.

Работата по изясняване на случая продължава.
trud.bg

За държавата и поданиците


Предколеден подарък спретнали трима, неизвестни засега, на съгражданите си от Димитровград. Хванали, събули, понабили и вързали към дърво за два часа на студа известен местен крадец. Практиката нашенци да вземат сами в ръцете си правосъдието в държавата не е от вчера и като че придобива популярност.

Ще кажете - чудно ли е, след като у нас известни и по-малко известни бандити се разхождат на свобода? А честните потърпевши се чудят кому да се оплачат, а и често никой не ги чува. Затова хващат сопата, пистолета - с една дума, помагат си сами.

Знайно е обаче, че в нормалните държави това не е редно и се нарича самоуправство. Тоест, би трябвало и в България да се преследва от закона и от неговите служители.

От доста време твърдим, че се стремим - засега поне на думи, към семейството на тези държави. Та, за да докажем стремежа си и в практиката - каквито наченки напоследък има, би било редно полицията да издири тримата “съдии”. А истинските магистрати да ги сложат в една килия с крадеца - там да се разбират кой крив, кой прав.
trud.bg

Препушила с марихуана тийнейджърка приета в болница


14-годишно момиче е прието в токсикология във Варна, след като изпушило голямо количество марихуана.

Това съобщи дежурният лекар в Клиниката по токсикология към Военноморска болница - Варна, цитиран от варненския портал Moreto.net.

Тийнейджърката е отпразнувала Коледа по свой си начин, а именно чрез употреба на голямо количество марихуана.

Освен препушилата тийнейджърка в клиниката е постъпил и 30-годишен мъж, който успял сам да изпие повече от литър концентриран алкохол. Човекът е бил в много тежко състояние и се е наложило пълно прочистване.
trud.bg

Наш завод купува 2 световни марки велосипеди


Известните по цял свят велосипеди от марките "Шокблейз" и "Ферини" от Нова година ще се произвеждат в България. Това става, след като пловдивската марка "Макском" погълна част от италианското дизайнерско бюро "Бичи нова".



Бизнесмените от Сан Марино държаха правата върху велосипедите "Шокблейз" и "Ферини" до март 2009 г. Сега те ще се произвеждат в завода на "Макском" край Пловдив. Вместо да свива разходите и да стопира развитието си заради кризата, собственикът на фабриката Максим Митков прави обратното - влага в иновационни технологии и нови продукти.

Сделката с "Бичи нова" гарантира разрастване на производството в "Макском", където работят близо 400 души. Заводът произвежда около 500 000 велосипеда годишно от собствените си марки "Спринт" и SPR, 93% от които се изнасят в Европа.

Максим Митков е пробил на европейския пазар основно със "Спринт" и годишните му обороти за 2008 г. са над 30 млн. лв. Със старта на производството на "Шокблейз" и "Ферини" в Пловдив в "Макском" слагат началото на проект за атака на европейския пазар с веломарки от висок клас.
big.bg

петък, 25 декември 2009 г.

Храните у нас са най-евтини в ЕС


Цените на хранителните стоки у нас все още са най-ниските спрямо останалите страни в ЕС. Това показа проучване на европейската статистическа агенция „Евростат”. Според данните в България храните са с 67 процента по-евтини от тези в Дания. Ако средно хлябът у нас струва около 1 лев, в Италия той се продава най-малко за 2 евро.

Заради разликите в акциза най-евтин алкохол и цигари могат да се купят в Румъния, а най-скъпи са в Ирландия. Проучването показва още, че единствено при цените на облеклата няма голяма разлика в отделните европейски страни. Най-евтини са дрехите във Великобритания, а най-скъпи във Финландия.
big.bg

Космически цени на рекламата в интернет


До 700 хиляди долара достига цената на реклама за един ден във водещи световни сайтове, сочат последни данни на изданието AdAge.

Рекламата в Yahoo, например, е една от най-скъпите в интернет. Банер на началната страница на портала струва 400 000 долара за един ден.



Сайтът CBS Sports пък взима по 70 долара за 1000 показвания на рекламата. Видеопорталът Hulu също е сред най-скъпите с тарифа от 35 долара за 1000.

Туристическият сайт Daily Candy взима 70 долара за дневно поместване на реклама в 1000 разпращани писма. Порталът AOL таксува клиентите от 500 до 700 хиляди долара на ден за бранд реклама на хоум страницата си.

Популярният сайт YouTube помества реклами на началната страница срещу сумата от 400 хиляди долара, като видеото влиза в цената.

Във видео плейъра на ABC.com хиляда показвания струват 45 долара, а в Уол Стрийт Джърнъл рекламодателите плащат за същата услуга от 75 до 100 долара.

technews.bg

четвъртък, 24 декември 2009 г.

Пълните мъже са слаби любовници


"Под голям камък, голяма риба", контрират шишковците
Най-после и родните учени да се изкажат по въпроса за наднорменото тегло и секса, след като през последните месеци прочетохме какво ли не по темата от западни специалисти. На пресконференция в БТА ендокринологът Филип Куманов съобщи, че наднорменото тегло е основна заплаха за мъжката сексуалност, защото затлъстяването е сред основните причини за намаляване нивото на тестостерона.



По данни на Националния център по опазване на общественото здраве от 2004 г. около 64 процента от мъжете у нас на възраст между 30 и 60 години са със свръхтегло и затлъстяване. Установено е, че мъжете с такъв проблем имат сексуални неуспехи два пъти по-често. Проучвания показват, че дори при мъже на 30 години увеличеното тегло се свързва със значимо понижение на нивото на тестостерона. Експертите уточниха, че натрупването на мазнини при мъжете най-често става в коремната област.

Фактите са си факти, но много мъже с наднормено тегло се гордеят с бирени си коремчета и не биха ги заменили за добре оформени мускули. Имат си и оправдание, и то се крие в поговорката: “Под голям камък, голяма риба”. Именно тези хора едва ли биха се включили в кампанията “Тънка талия - добър секс”, която започва от днес, а целта й е ранна грижа за мъжкото сексуално здраве и предотвратяването на бъдещи сексуални проблеми. Мъжете могат да изчислят в пълна дискретност индивидуалния си риск, както и да проверят нивото на еректилната си функция.

Ето как Дядо Коледа обикаля света за една нощ


Чудили ли сте се някога как Дядо Коледа успява за една нощ да обиколи целия свят и да раздаде подаръци на всички деца, като за това използва само своята шейна, теглена от летящи северни елени? Един професор от САЩ дава отговори на въпросите, които мъчат поколения наред и хвърлят в смут рационалните умове на скептиците.

„Той използва пространствено-времевия континуум“, казва Лари Силвърбърг, професор по машинно и космическо инженерство в Щатския университет в Северна Каролина. Всяка нощ срещу Коледа на добрия старец се налага да обиколи площ около 322 милиона квадратни километра, за да посети домовете на стотици милиони деца, които вярват в коледната магия.

„Той разбира,че пространството и времето се разтягат. Знае също и, че те могат да бъде изкуствено разтегнати. Дядо Коледа компресира пространството и така, реално погледнато, има шест коледни месеца да раздаде подаръците си“, обяснява пред агенция Ройтерс Силвърбърг.

Според професора едно мигване на окото е достатъчно за беловласия добряк да обиколи всички домове и това се дължи на умението му да разтяга времето.

„Убедени сме, че той използва нанотехнологии, за да праща подаръците под елхата. Явно може да обърне онези свойства на реалността, които ние засега смятаме за необратими.“

Остава обаче и най-важният въпрос – откъде Дядо Коледа знае кой е бил послушен през годината и кой не? Професор Силвърбърг може да даде обяснение и на този проблем: „Вярваме, че на Северния полюс, дълбоко под снега, са разположени огромни антени, чиято прецизна изработка позволява приемане на сигнали от радиовълни.“

Пътуването на Дядо Коледа по всички континенти и във всички часови зони е улеснено от системата за навигация, с която е снабдена шейната му. Елените пък са генетично създадени да могат да летят, да се движат и балансират по покривите на къщите и да виждат в тъмното.

Тагове

1 април 100 долара 2009 2010 2012 аватар авиация автомобил агнешко адидас адреналинка актуално алигатор алкохолик америка амстердам анимация архикектура бабичка балансиране баня бебета безплатно биг брадър биг брадър 5 биг брадър 5 на живо биг брадър фемили биг брадър фемили на живо бизнес бира благотворителност боби турбото бойко борисов брус каньон бутилки българия българската коледа В правилния момент на правилното място валя балканска ванга Великден велико търново видео видео игри визитки вируси войници герои гинес гмо гмуркане горещо господари на ефира готварство грешки грозни гуми гъмзата гърди два пръста детски играчки деца джаджи джоли Джоузеф Мерик диети дизайн динозаври долари дом дървото на парите дядка дядо коледа евровизия европа езеро езеро луиза еко експеримент ел чупакабра емоции еротика еротичен ЕС жени живот животни за дома забавно загадка звезди здраве земя зима злато знаци играчки за възрастни извратено извънземни изкуство изобретателност изрод илюзии интересно интернет инцидент история италия как календар кална канада карикатури картини картинки кат китайци класация клюки козунак колажи колело коли колумбия компютри корупция коса космос костенурка крави крадец крадци краси радков красиво красота края на света креативни визитки креативност криза круши кулинария култура кучешка колибка къща лада лечков лога луди техники лъжи любов любопитно магазини магаре мадами майки майкъл джексън манекени маратон марихуана марс мацки мебели медицина мечо пух мечти мис америка мистерия митове мляко мобилен телефон мода модел модерно мои мнение монети москвич музика мустаци Мъжът с най-големи гърди най - опасните секс пози най грозния човек най скъпото сирене най-грозните хора направи си сам наркотици наука неизлъчвано необяснимо ниагарски водопади никулден нло нова година новини ново нострадамус ню йорк обир оптични илюзии оръжия памела андерсън папата пари пародия пароли песен пияници плейбой пловдив побой подарък покер полезно политика полицаи полиция порно портрети постери почивка правилната професия прага ПРАЗНИК престъпления престъпност природа приятелство пролет проститутки протест професионални photoshop колажи пушене първоаприлска лъжа пътища развлечение размисли и страсти на един блогър реклама реклама.джеки чан рекорди репортаж рецепта рисунки родина родители ром Русия св.валентин сватба свежо световни новини свещеник свят сезони секс секс играчки секс кукли секс музей секс пози секс факти секси семейство сенегал сергей сериал скандално склуптури слави трифонов случки сметка смешно смях смях до скъсване снимка снимки софия спорт статистика статия стоичков странно стриптийз стъклен дом сувенир судоку съвети сън сърца танци тато татуировки тв предавания театър телевизия телевизори телефони температура тест технологии тибет тила текила тоалетни ток торти трабант фест трагедия транспорт трик тунинг туризъм турция убийство уиски уитни хюстън училище факти фалшификати фантазия фейсбук филми филмче фитнес фонтан фото фотографии фотошоп футбол хаити хирург хит хитлер хора хора с увреждания храни храни и напитки хърватска царя цветя целувка циганин цигара цигари цици цска часовник чат червило човекът слон шаолин шишо шоуто на слави щастие щрауси яки яна big brother family big brother family live big brother family online facebook games google Google Street View iphone LCD madzonebg smqh Soshy Timbaland twitter

Споделяй

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More