понеделник, 25 януари 2010 г.

Кой е най-внушителният строеж на ХХ век?


В четвъртък, 28 януари, зрителите на БНТ ще могат да направят своя избор за най-внушителния строеж на България за 20-ти век в рамките на кампанията, която търси българското събитие на ХХ век. До 28 януари зрителите ще гласуват и избират своето събитие в областта на строителството.

Десетте номинации в категорията "Българските строежи на XX век" са:

Храм "Св. Александър Невски"

Освен шедьовър на строителното изкуство у нас, катедралният храм „Св. Александър Невски" е и емблема на българската нация. Идеята за храм-паметник на Освобождението на името на руския герой и светец Св. Александър Невски възниква още през 1879 г., но до тържественото му освещаване ще трябва да минат още 45 г. След като с проекта се заема известният руски архитект Александър Померанцев, строежът навлиза в решителната си фаза и от 1904-та до 1912 г., когато величествената църква е завършена. За пръв път камбаните й прозвучават при падането на Одрин през 1913 г., през 1915 г. е взето решение да се преименува на "Св.Св. Кирил и Методий", но през септември 1924 г., храмът е осветен с името на руския светец. "Св. Александър Невски" е кръстокуполна базилика с височина на главния купол от 45 м., и заема площ от 3170 кв.м., което я прави втората по големина църква на Балканите.

Рилският водопровод

Рилският водопровод е уникално хидротехническо съоръжение от 30-те години на миналия век, превърнало се в символ не само на строително новаторство, но и на позабравена днес управленска политика, подчинена на общественото благополучие. Главен проектант и директор на строежа е легендарният инж. Иван Иванов, чиято идея е да реши проблема със столичното водоснабдяване чрез прекарване на вода от Рила планина, както и да произвежда електрическа енергия за нуждите на града. Каскадата "Рилски водопровод" е построена в периода 1924-1933 г. с дължина на трасето от 82 км., от които 38,5 км.са канали, 17,9 км.са тунели, а тръбите са 25,3 км. На 23-ти април 1933-та година рилската вода изпълва специално построения басейн на стадион "Юнак". По този начин столицата започва да пие може би най-хубавата и със сигурност най-евтината вода в целия свят.

Софийският университет "Св. Климент Охридски"

Интелектуален център на българската нация, Софийският университет "Св.Климент Охридски" заслужено се нарежда и сред строителните шедьоври на изминалото столетие. През 1906 г. е проведен международен конкурс за сграда на университета, спечелен от френския архитект Анри Бреасон. По редица причини строежът се забавя и Ефорията по завещанието на Христо и Евлоги Георгиеви възлага на арх. Йордан Миланов да преработи проекта. Основният камък е положен през 1924 г., а тържественото освещаване се извършва на 16-ти декември 1934 г. Разширението на Ректората започва през 1941-ва и завършва през 1985 г. Пищен барок и изящна стъклопис, чешка теракота и италиански мрамор увенчават една от най-красивите и емблематични сгради за цяла България.

Димитровград

Построяването на Димитровград беляза изминалото столетие, защото се превърна в един от най-характерните символи на строително-архитектурното преобразяване на страната през социализма. Това е утопичният град на бригадирите, изникнал около новостроящите се заводи край р. Марица, копиращ съветските образци в тази посока, логично кръстен на вожда Димитров. Официалното му рождение е на 2-ри септември 1947 г., а до 1950 г., в изграждането му участват близо 50 хил. души. В Димитровград са вложени принципите на съветското градоустройство. Неговата еклектика и монументални сгради в сталински стил са огледало на коренната промяна във визуалния и вътрешен свят на българина.

Мавзолеят на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров е не просто сграда, а олицетворение на цяла една епоха, предизвикваща същинска буря от положителни и отрицателни емоции, изградена на куриозно-състезателен принцип и още по-куриозно унищожена. На 2-ри юли 1949 г. умира партийният лидер Георги Димитров и още на следващия ден е взето решение за издигане на мавзолей в столицата, в който да бъде изложено балсамираното тяло на покойника. За проектиране е предвидено едно денонощие, а за изграждането - точно 138 часа. Мисията е невъзможна, но архитектите Овчаров и Рибаров като по чудо успяват да спазят предвидения срок и на 10 юли тялото на Димитров официално е положено в гробницата. В течение на десетилетия тази сграда е представителния символен център на социалистическата държава и завърши с неловко взривяване през 99-та, което никак не ни помогна да забравим тоталитарното си минало.

Дунав мост

Сред българските строежи на 20в. попада жизненоважният Мост на дружбата, безценната стратегическа връзка с братския румънски народ, известен по света и у нас, като Дунав мост. Българската държава се бори за построяването на този мост още от далечната 1885 г., но така и не постига единодушие с румънската страна. Неяснотите са изгладени едва през 1952 г., не без политическата намеса на соц-хегемона СССР и на 20-ти юни 1954 г., първият и засега единствен мост между България и Румъния е тържествено открит. Архитектурата е на Георги Овчаров, а художественото оформление е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук. Дължината на Дунав мост е 2,8 км., извисява се на 30 м. над водата и за времето си е най-големият комбиниран мост - с железопътна и автомобилна линия - в Европа.

Язовир "Кърджали"

Намиращ се в непосредствена близост до Кърджали, язовирът е изграден в периода 1957-1963 г. в изключително сложни геоложки условия и е признат за един от уникалните не само за България, но и за световната практика хидровъзели. Язовирната стена е дъгово-гравитачна, извисява се на 103,5 метра над земята, което я прави втора по големина и единствена по форма, конструкция и изпълнение на Балканския полуостров. Акумулиращ водите на река Арда и нейните притоци, основното предназначение на язовир "Кърджали" е добив на електроенергия. Водният му обем е 497 млн. кубически метра, водосборната област е 1882 кв. км., а залятата площ - 16,07 кв. км."

АЕЦ "Козлодуй"

Атомното сърце на родината АЕЦ "Козлодуй" категорично заема своето място сред паметните български строежи на миналия век. Сагата с изграждането на атомния мастодонт започва през 1966 г., когато между България и Съветският съюз е подписан договор за изграждане на първата Атомно-електрическа централа на Балканите и в Югоизточна Европа. По същество Козлодуйската централа може да се нарече значително по-усъвършенствана посестрима на Нововоронежката в СССР. Съвместно със съветски специалисти са огледани 33 площадки, като едно от решаващите условия е наличие на постоянно количество вода за охлаждане на реакторите. Енергийният гигант е открит през 1974 г. с влизане в действие на първи блок с мощност 440 мегавата. На следващата година започва да функционира и втори блок, а до 1993 г. в действие влизат още четири блока.

НДК

Националният дворец на културата, познат доскоро като Народен, започва да се строи през май 1978 г. и съвсем не случайно е завършен през юбилейната 1981 г. През тези ударни три години са изкопани милион и седемстотин хиляди кубически метра пръст, излети са 335 хил. кубически метра бетон, а вложеното количество стомана е по-голямо от това на Айфеловата кула! Главозамайващият център на обществено-политически и културни прояви е застроен върху 123 хил. квадратни метра площ, разгъната на осем етажа и три подземни нива, разполага с 13 зали, 8 хил. места и чудесен парк за разходка и установяване на социални контакти. Главен проектант на НДК е арх. Александър Баров, за конструкцията отговарят Милчо Брайнов и Богдан Атанасов, а околното пространство е дело на архитект Атанас Агура.

Виадуктите на автомагистрала "Хемус"

Може и да си нямаме все още завършена автомагистрала, но затова пък си имаме магистрални виадукти, с които българският инженерно-строителен гений трябва само да се гордее. Извадени от контекста на десетилетната сага с работно заглавие „изгубената магистрала", виадуктите през Стара планина по протежението на автомагистрала "Хемус" са едно от безспорните постижения на строителния ни 20 в., които заслужават да бъдат оценени по достойнство. Категоричният шампион е виадуктът "Бебреш" - най-високият виадукт на Балканския полуостров, открит за движение в средата на 80-те години с дължина 720 м. и колона с внушителната височина от 130 м. Заслужено внимание предизвиква и завършените през 1999 г. виадукти около Правец с отвори до 140 м., изпълнени за пръв път у нас по технологията на конзолно бетониране.

В предаването в четвъртък ще бъдат обявени и номинациите в следващата категория "Атентатите на ХХ век". Целта на кампанията е да направи преценка на историята чрез зрителските гласове.

Големият финал на кампанията е на 3 март.
dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Тагове

1 април 100 долара 2009 2010 2012 аватар авиация автомобил агнешко адидас адреналинка актуално алигатор алкохолик америка амстердам анимация архикектура бабичка балансиране баня бебета безплатно биг брадър биг брадър 5 биг брадър 5 на живо биг брадър фемили биг брадър фемили на живо бизнес бира благотворителност боби турбото бойко борисов брус каньон бутилки българия българската коледа В правилния момент на правилното място валя балканска ванга Великден велико търново видео видео игри визитки вируси войници герои гинес гмо гмуркане горещо господари на ефира готварство грешки грозни гуми гъмзата гърди два пръста детски играчки деца джаджи джоли Джоузеф Мерик диети дизайн динозаври долари дом дървото на парите дядка дядо коледа евровизия европа езеро езеро луиза еко експеримент ел чупакабра емоции еротика еротичен ЕС жени живот животни за дома забавно загадка звезди здраве земя зима злато знаци играчки за възрастни извратено извънземни изкуство изобретателност изрод илюзии интересно интернет инцидент история италия как календар кална канада карикатури картини картинки кат китайци класация клюки козунак колажи колело коли колумбия компютри корупция коса космос костенурка крави крадец крадци краси радков красиво красота края на света креативни визитки креативност криза круши кулинария култура кучешка колибка къща лада лечков лога луди техники лъжи любов любопитно магазини магаре мадами майки майкъл джексън манекени маратон марихуана марс мацки мебели медицина мечо пух мечти мис америка мистерия митове мляко мобилен телефон мода модел модерно мои мнение монети москвич музика мустаци Мъжът с най-големи гърди най - опасните секс пози най грозния човек най скъпото сирене най-грозните хора направи си сам наркотици наука неизлъчвано необяснимо ниагарски водопади никулден нло нова година новини ново нострадамус ню йорк обир оптични илюзии оръжия памела андерсън папата пари пародия пароли песен пияници плейбой пловдив побой подарък покер полезно политика полицаи полиция порно портрети постери почивка правилната професия прага ПРАЗНИК престъпления престъпност природа приятелство пролет проститутки протест професионални photoshop колажи пушене първоаприлска лъжа пътища развлечение размисли и страсти на един блогър реклама реклама.джеки чан рекорди репортаж рецепта рисунки родина родители ром Русия св.валентин сватба свежо световни новини свещеник свят сезони секс секс играчки секс кукли секс музей секс пози секс факти секси семейство сенегал сергей сериал скандално склуптури слави трифонов случки сметка смешно смях смях до скъсване снимка снимки софия спорт статистика статия стоичков странно стриптийз стъклен дом сувенир судоку съвети сън сърца танци тато татуировки тв предавания театър телевизия телевизори телефони температура тест технологии тибет тила текила тоалетни ток торти трабант фест трагедия транспорт трик тунинг туризъм турция убийство уиски уитни хюстън училище факти фалшификати фантазия фейсбук филми филмче фитнес фонтан фото фотографии фотошоп футбол хаити хирург хит хитлер хора хора с увреждания храни храни и напитки хърватска царя цветя целувка циганин цигара цигари цици цска часовник чат червило човекът слон шаолин шишо шоуто на слави щастие щрауси яки яна big brother family big brother family live big brother family online facebook games google Google Street View iphone LCD madzonebg smqh Soshy Timbaland twitter

Споделяй

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More